Površina MESECA izbrazdana EKSPLOZIJAMA izazvanim udarima MUNJA?!

Uticaj

Mesečeva površina je potpuno izbrazdana kraterima koje su za sobom ostavile hiljade udara meteora. Međutim, novo istraživanje pokazuje da još nešto oblikuje njegove pejzaže.

Fizičari kažu da udari munja usled nagomilavanja statičkog elektriciteta u finoj prašini koja oblaže Mesečevu površinu tope površinske slojeve tla i menjaju njegov izgled.

To bi moglo da objasni zašto je Mesečeva površina tako izbrazdana.

[adsenseyu5]

Fizičari kažu da se munje stvaraju zbog visokoenergetskih čestica koje dopiru od Sunca i grupišu se blizu površine Meseca.

Kada ih na jednom mestu bude dovoljno, one mogu da izazovu manju eksploziju zbog naglog pražnjenja elektriciteta u tlo.

Procenjuje se da se na tamnoj strani Meseca, gde je temperatura blizu površine niža nego na onoj okrenutoj Suncu, nagomilava više čestica i da je 10 do 25 odsto gornjeg sloja našeg prirodnog satelita izmenilo svoj izgled zbog ovih eksplozija.

Dr Endrju Džordan, istraživač Univerziteta u Nju Hempširu, koji je bio vođa studije, kaže da je moguće uočiti ostatke ovih malih udara munja na Mesečevom tlu, a da su neki možda prisutni i u uzorcima koje su astronauti Apolo misija doneli na Zemlju.

[adsenseyu1]

U radu objavljenom u časopisu “Ikarus” stoji da ovakva električna pražnjenja mogu izazvati probleme u budućim misijama koje istražuju oblasti blizu južnog pola i drugih regija Meseca, koje su u stalnoj senci, jer mogu poremetiti rad elektronske opreme.

Ipak, istraživači kažu da je potrebno još eksperimenata kako bi njihova teorija bila potvrđena.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net/Daily mail, foto-ilustracija: pixabay)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Površina MESECA izbrazdana EKSPLOZIJAMA izazvanim udarima MUNJA?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.