Predsednik Bolivije: Daj bože da se Rusija vrati u celu Latinsku Ameriku

Intervju

Evo Morales – foto: Reuters/ David Mercado

Predsednik Bolivije Evo Morales izjavio je u petak u intervjuu za Sputnjik da podržava prisustvo Rusije u Latinskoj Americi.

„Prisustvo Rusije u Latinskoj Americi je važno iz geopolitičkih razloga. Želim da pozdravim volju, želju Rusije da sarađuje s Bolivijom. Daj bože da se ona vrati u celu Latinsku Ameriku“, rekao je Morales.

Bolivijski lider je izjavio da podržava politiku predsednika Rusije Vladimira Putina. „Podržavamo, poštujemo i pozdravljamo predsednika Putina koji teži višepolarnom svetu, pridružujemo se njegovoj politici garantovanja mira celom svetu, uz poštovanje socijalne pravde. Zajednički rad za dobrobit čovečanstva uvek će biti naša odgovornost“, naglasio je Morales.

Savet opasnosti

On je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nazvao „Savetom opasnosti“, zbog toga što se međunarodni dogovori, koje je potvrdio i Savet bezbednosti, ne poštuju.

„Rekao bih da je to danas Savet opasnosti ili neodređenosti, jer se tamo ne poštuju prava zemalja-članica UN. Ujedinjene nacije su osnovane u ime mira, ali za šta se danas koristi ta organizacija? Za postizanje sopstvenih interesa, ništa se ne poštuje“, rekao je Morales.

Prema njegovim rečima, Savet bezbednosti je potreban da bi se čuo glas svake zemlje.

Novac vredniji od ljudi

Morales je, takođe, kritikovao, ekonomsku politiku SAD, konstatujući da u Americi novac vredi više od ljudskih prava.

„Iskreno se ne slažemo s politikom SAD… Nažalost, rekao bih da novac tamo ima više prava od čoveka, to je nemoguće shvatiti“, rekao je Morales.

On je dodao da SAD, s jedne strane, vode politiku slobodnog tržišta i globalizacije, a s druge, uspostavljaju neoprotekcionizam. „SAD su menadžer slobodnog tržišta koji podiže zidove za ljude“, dodao je Morales.

Prema njegovoj oceni, takva politika je nasuprot politici Rusije i drugih zemalja.

„Pod rukovodstvom Putina, drugih zemalja koje se bore za svoje narode, bore za život, a ne samo za novac, obavezni smo da se ujedinimo, imamo duboka neslaganja sa severnoameričkom imperijom“, rekao je Morales.

Morales je u Moskvi boravio povodom otvaranja Svetskog prvenstva u fudbalu koje se održava u Rusiji, a tokom posete ruskoj prestonici razgovarao je i s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, s kojim se dogovorio o saradnji dveju zemalja u čitavom nizu oblasti.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Predsednik Bolivije: Daj bože da se Rusija vrati u celu Latinsku Ameriku"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.