Predsednik Vučić: Neće nam dozvoliti ulazak u EU bez jasno rešenog pitanja granica

Intervju

Aleksandar Vučić – foto: Tanjug

Neće nam dozvoliti ulazak u EU bez jasno rešenog pitanja granica, kaže predsednik Srbije i dodaje da će rešenje za Kosovo saopštiti za dva do dva i po meseca.

Dve decenije od završetka ratova na prostoru bivše Jugoslavije Srbija ima nerešene granične sporove sa skoro svim susednim zemljama sa kojima je nekada bila u zajedničkoj državi.

Ipak, možda je u ovom trenutku najvažnije pitanje – da li će administrativna linija sa Kosovom to i ostati?

“U strategiji EU koja uskoro treba da bude usvojena se kaže da se očekuje od Srbije pravno obavezujući sporazum što je uvod u konačno rešenje statusa i jasno je da će to verovatno zahtevati i određenu korekciju granicu, tako da sam imamo jednu vrstu pripremanja terena”, navodi Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

EU ne želi da uvozi bilateralne probleme objašnjavaju u evropskom pokretu. A najmanje loše rešenje kosovskog problema najavljuje srpski predsednik.

“Nema dobrih rešenja, dobra rešenja za Kosovo su odavno potrošena i samo nam ostaje da biramo neko najmanje loše, a najmanje loše rešenje je normalizacija odnosa bez priznavanja, jer nam priznavanje niko ne traži”, ističe Suzana Grubješić iz Evropskog pokreta.

Predsednik Vučić najavljuje i da će svoj sud dati i građani – na referendumu.

“Prvo da vidimo šta bi bilo pitanje, koliko bi trajala debata… Ja sam za referendum ali je potrebno da bude posledica jedne šire rasprave”, navodi analitičar Branko Radun.

EU se opekla u slučaju graničnog spora Hrvatske i Slovenije i zato je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u Evropskom parlamentu bio vrlo jasan kada je stavio do znanja da sve zemlje Zapadnog Balkana koje žele da uđu u članstvo Evropske unije prethodno moraju da reše sve granične sporove.

Podsećamo, francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondoloni izjavio je nešto ranije da neće biti integracije Srbije u Evropsku uniju (EU) bez sporazuma o Kosovu.

(Skandalozno.rs, Izvor: prva.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Predsednik Vučić: Neće nam dozvoliti ulazak u EU bez jasno rešenog pitanja granica"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.