Prikaz unutrašnjosti ovog američkog VULKANA “zaledio” naučnike: Ovo je neverovatno! – VIDEO

Posledice erupcije

foto: pixabay

Aktivni vulkan Sveta Helena koji se nalazi u američkoj državi Vašington 1980. godine bio je odgovoran za najveću erupciju u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Erupcija je bila toliko snažna da je raznela ceo severni deo planine, čime je izazvan najveći odron zemlje ikada zabeležen. Stub dima i pepela digao se čak 24 kilometra u vazduh, a lava iz vulkana je otopila sav sneg i led na obroncima planine i izazvala blatnjave odrone. U posledicama erupcije poginulo je 57 osoba, uništeno je 25 domova, 47 mostova i skoro 300 kilometara autoputa, a ukupna šteta je iznosila oko milijardu dolara.

[adsenseyu5]

Sveta Helena nije poznata samo po velikoj erupciji, nego i po unikatnoj unutrašnjosti za koju su naučnici ovih dana potvrdili da je zbunjujuće hladna za aktivni vulkan – piše Dejvid Grosman za Popjular Sajens (Popular Science).

Uz pomoć 23 manje kontrolisane eksplozije, tim naučnika predvođen Stivom Hansenom sa Univerziteta u Nju Meksiku uspeo je da sakupi dovoljno podataka da sastavi seizmički prikaz visoke rezolucije unutrašnjosti planine, a koji pokazuje duboke kristalne strukture. Ono što slike nisu uspele da pronađu je izvor toplote, nego su otkrili meku stenu tipičnu za takozvane “blatne vulkane”, a ne magmatske.

[adsenseyu1]

– Ovako nešto nismo dosad videli ispod aktivnog vulkanskog niza – rekao je Hansen za Sajens Njuz (Science News).

Hansen je svoje istraživanje objavio u časopisu Nejčur Komjunikejšons (Nature Communications), a njegov rad zapravo postavlja više pitanja nego što daje odgovore. Za početak, odakle dolazi vrućina u vulkan Sveta Helena? Hansen smatra da bi izvor mogao da bude susedni vulkan Maunt Adams koji je poslednji put eruptirao 950. godine.

[adsenseyu1]

– Magma u Svetu Helenu verovatno dolazi sa područja ispod Maunt Adamsa – rekao je Hansen.

Opet, ostaje nejasno kako se to dešava, to jest na koji to način jedan vulkan “krade” magmu drugog.

Snimak erupcije ovog vulkana pogledajte ovde:

(Skandalozno.rs, Izvor: jutarnji.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Prikaz unutrašnjosti ovog američkog VULKANA “zaledio” naučnike: Ovo je neverovatno! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.