PRIPREMITE SE: Za 5 godina će roboti UPRAVLJATI kompanijom, odnosno zapošljavati i otpuštati LJUDE!

Ilustracija

foto: pixabay

Rej Dalio želi da u njegovoj kompaniji, „teškoj“ oko 150 milijardi dolara, u sledećih pet godina roboti donose tri četvrtine svih odluka.

U američkom hedž fondu Bridžvota asosiejts (Bridgewater Associates), najvećem investicionom fondu te vrste na svetu, tim inženjera već skoro dve godine radi na razvoju veštačke inteligencije. Cilj im je da povećaju produktivnost tako što će roboti upravljati kompanijom, odnosno zapošljavati i otpuštati ljude.

[adsenseyu5]

Osnivač fonda Rej Dalio želi da stvori novi poslovni model gde će većina zaposlenih biti programeri, a odluke će donositi računari.

Tim koji tu ideju treba uvesti zove se “Systemised Intelligence Lab“, a vodi ga David Feruči, računarski stručnjak koji je stvorio IBM super računar Votson, mašinu koja je 2011. pobedila ljude u igri “Jeopardy“!

Prvi koraci u novom načinu poslovanja već se uvode: zaposleni Bridgewatera ocenjuju se međusobno korišćnjem elektronskog sistema ‘Dots‘, tako što se njihovi bodovi pretapaju u “sličice sportista” koje pokazuju jake i slabe strane svakog radnika.

Veštačka inteligencija odlučivala bi o zapošljavanju pravih ljudi i presuđivala u slučaju neslaganja različitih sistema. Na taj bi se način, smatraju stručnjaci, moglo sprečiti da ljudski osećaji zasmetaju poslovanju.

[adsenseyu1]

Računarski algoritmi sve više preuzimaju posao finansijskih mešetara.

Mark Karni, guverner Banke Engleske, rekao je prošlog meseca da bi roboti mogli uzeti 15 miliona poslova u Velikoj Britaniji u nadolazećim godinama.

“Osnovni izazov je da, uz velike prednosti, svaka tehnološka revolucija nemilosrdno uništi poslove i načine života – pa time i identitete – puno pre nego što se novi pojave”, citira ga Daily Mail.

Inače, glavni advokat “Bridžvota” do 2013. bio je Džejms Komej, koji je nakon toga postao direktor FBI.

[adsenseyu1]

Predsednik ovog David MekKormik navodno je na putu da postane zamenik ministra odbrane u vladi novoizabranog američkog predsednika Donalda Trumpa.

(Skandalozno.rs, Izvor: jutarnji.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "PRIPREMITE SE: Za 5 godina će roboti UPRAVLJATI kompanijom, odnosno zapošljavati i otpuštati LJUDE!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.