Pročitajte koje oštre poruke su poslate Skoplju sa Zapada, nakon napada albanskih terorista (INFO)

teroristi

Posle susreta i razgovora sa premijerom Makedonije Nikolom Grujevskim ambasadori SAD, Francuske, Italije, Velike Britanije, Nemačke i EU, objavili su oštru poruku Vladi u Skoplju.

SKOPLjE
OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

Posle susreta i razgovora sa premijerom Makedonije Nikolom Grujevskim ambasadori SAD, Francuske, Italije, Velike Britanije, Nemačke i EU, objavili su oštru poruku Vladi u Skoplju koju je pročitao američki ambasador, Džes Bejli.

– Izrazili smo našu zabrinutost premijeru zato što njegova vlada nije napravila napredak u kontekstu optužbi na njen račun proizašlih iz prisluškivanja. Ovo kontinuirano nepreduzimanje delovanja baca ozbiljnu sumnju na posvećenost Vlade Makedonije demokratskim principima i vrednostima evroatlantske zajednice – rekao je Bejli.

Albanci osvajaju Makedoniju: Pogledajte mapu!

Time je, kako je dodao, narušen napredak Makedonije prema članstvu u EU i NATO.

Istovremeno na susretu su izražena očekivanja koja se odnose na prisluškivanje koja otkrivaju “neprihvatljivo ponašanje” i istaknuto je da su potrebne adekvatne političke i pravne mere za odgovorne.

– Zahtevamo od Vlade da razmisli o specifičnim reformama, uključujući i integritet izbornog sistema, slobode medija, nezavisnosti sudstva, slobode govora i zaštite takozvanog protoka informacija – precizirao je ambasador SAD.

Na kraju zajedničke izjave navedena je potpuna podrška “demokratskom pravu na udruživanje građana i mirne proteste”, uz apel svim uključenim u takve aktivnosti, da se uzdrže od nasilja – “to se odnosi i na demonstrante i na policiju”.

Pomenuta grupa ambasadora zemalja Zapada u utorak je dva sata razgovarala i sa liderom albanske vladajuće Demokratske unije integracija Alijem Ahmetijem.

Posle razgovora Ahmeti je izbegao susret sa novinarima.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

(Novosti)

Budite prvi sa komentarom na članku "Pročitajte koje oštre poruke su poslate Skoplju sa Zapada, nakon napada albanskih terorista (INFO)"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.