Prognoza: Očekuje nas od 25 do 40 tropskih dana, sa temperaturom iznad 35 stepeni, kao i dvadesetak tropskih noći!

Stižu vrućine!

Tmurni oblačni dani definitivno su za nama. Do sredine juna očekuje se pravo letnje vreme sa temperaturama oko 30 stepeni i bez dosadne kiše koja je sipila prethodnih nedelja.

– Temperature u prvoj polovini juna biće očekivane za ovo doba godine i kretaće se od 28 do 32 stepena. Očekuje nas sunčano vreme bez kiše.

Za ostatak leta još je rano govoriti s preciznošću ali po nekim procenama svetskih meteoroloških centara očekuje se manje padavina, dok će temperature na evropskom kontinentu biti uobičajene letnje. Do pregrejavanja može doći na jugu, u Grčkoj. Ovo je inače idealna godina za pčelarstvo i sigurno neće biti manjka meda na tržištu – priča meteorolog Časlav Stanojević.

Pojedini meteorolozi, međutim, predviđaju da će predstojeće leto biti natprosečno vrelo, značajno toplije i suvlje u odnosu na prethodnu godinu, te da nas očekuje od 25 do 40 tropskih dana.

– Leto će biti natprosečno toplo, prilično toplije i suvlje u odnosu na prethodno. I ono je bilo većinom „toplo“, ali se zbog manjka sunčanih dana i velike količine padavina taj utisak izgubio. Očekuje nas od 25 do 40 tropskih dana, sa temperaturom iznad 35 stepeni, kao i dvadesetak tropskih noći, tokom kojih se temperatura neće spustiti ispod 20. podeoka.

Važno je samo da nemamo te duge toplotne talase sa po sedam, osam vrelih dana u nizu, kada dnevne temperature nisu ispod 30.

Ako se to ne desi, izbeći ćemo nepogode – ispričao je za “Alo” Branko Bjelić, stručnjak za dugoročne prognoze iz RHMZ-a.

(blic)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Prognoza: Očekuje nas od 25 do 40 tropskih dana, sa temperaturom iznad 35 stepeni, kao i dvadesetak tropskih noći!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.