PRVI VOJNIK NA SVETU KOJI JE IZ TOPA OBORIO AVION BIO JE SRBIN: Upoznajte Radoja, zaboravljenog heroja Srbije!

radije

Foto: ISTORIJSKA FOTOGRAFIJA

Radoje je nakon ovog podviga odlikovan Karađorđevom zvezdom sa mačevima i unapređen je u čin kaplara. Kasnije je na Solunskom frontu unapređen u čin narednika

Specijalna  jedinica Vojske Kraljevine Srbije branila je Kragujevac sa Metinog brda tog 30. septembra 1915. godine.

[adsenseyu5]

Među njima i redov Radoje Raka Ljutovac iz sela Poljna kod Trstenika. Tri neprijateljska aviona približavala su se iz pravca Lapova. Data je uzbuna.

Ovaj trenutak smatra se početkom srpske PVO, a ujedno je prema raspoloživim podacima prvo obaranje aviona iz topa na svetu!

Radoje Ljutovac – Raka, rođen je  4. septembar 1887. u  selu Poljna kod Trstenika, a preminuo je 25. novembra 1968. u Trsteniku,  kao artiljerac u srpskoj vojsci dao je doprinos oslobođenju Srbije od turskog ropstva i odbrani od bugarskih napada.

[adsenseyu1]

Stupio je u Prvi svetski rat kao artiljerac srpske vojske i učestvovao je u bitkama vođenim 1914. godine. Kada su 1915. Srbiju ponovo napale Austrougarska i Nemačka, Radoje je raspoređen u dopunski bataljon artiljerijskog puka „Tanasko Rajić“ i dospeo u specijalnu jedinicu, novoformiranu Protivavionsku bateriju, koja se nalazila na Metinom brdu kod Kragujevca, da bi od neprijateljskih aviona branila grad, Vojno-tehnički zavod i druge važne objekte.

Nakon što je napravio podvig i oborio avion, komandir mu je dao konja kojim je Radoje odjahao u grad i došao pored zapaljenog aviona.

[adsenseyu1]

Zajedno sa avionom tu su gorela i tela neprijateljskih pilota i Radoje im je u stavu mirno salutirao i odao počast. Piloti su bili kapetan fon Šefer i oficirski pripravnik Oton Kriš. Građani su shvatili da je to artiljerac zaslužan za obaranje aviona i slavili su ga i čestitali mu. Radoje je odlikovan Karađorđevom zvezdom sa mačevima i unapređen je u čin kaplara. Kasnije je na Solunskom frontu unapređen u čin narednika.

U jesen 1918. godine učestvovao je u proboju Solunskog fronta.

Nakon završetka rata i demobilizacije, Radoje je u Trsteniku otvorio trgovinsku radnju mešovite robe.

(Skandalozno.rs, Izvor: espreso.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "PRVI VOJNIK NA SVETU KOJI JE IZ TOPA OBORIO AVION BIO JE SRBIN: Upoznajte Radoja, zaboravljenog heroja Srbije!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.