PUTIN zabrinut: Donald TRAMP možda nije ono što se čini da jeste?

Intervju

foto: Tanjug/AP

Donald Tramp u Rusiji dobija takvu televizijsku pokrivenost kakva je uglavnom rezervisana za Vladimira Putina uz najpopularnije propagandne opise koji proteklu nedelju prate novoizabranog predsednika kao “čoveka od reči”.

Ipak, unutar Kremlja, početna euforija oko Putinovog obožavaoca u Beloj kući polako se pretvara u skepticizam da se bilo kakva značajna dostignuća u poboljšanju odnosa sa SAD-om mogu postići, smatraju četiri visoka zvaničnika u Moskvi.

Vrtlog kontroverzi oko navodnog ruskog hakovanja koje je naredio lično Putin (a koje je Trampu pomoglo da osvoji izbore), kao i procureli dosije koji implicira da Kremlj navodno poseduje kompromitujući materijal o novom predsedniku, paralisali su Vašington, a zakon koji bi uveo još oštrije sankcije Rusima uživa dvostruku podršku.

[adsenseyu5]

Sled događaja naveo je mnoge iz Trampovog kabineta da se postave čvršće prema Rusima u odnosu na ono što je Kremlj očekivao, tvrde izvori, a piše ugledni “Blumberg”.

Novonastala oluja mač je sa dve oštrice za Putina koji se poslednjih 16 godina bori da povrati svojoj zemlji status supersile, dok je Rusija ponovo u centru američke pažnje, što je probudilo kritičare ruskog predsednika, mišljenja je Aleksej Česnakov, nekadašnji visoki funkcioner Kremlja, a danas savetnik vladajuće ruske partije.

“Razuman preokret”

– U Kremlju je došlo do razumnog preokreta u smislu očekivanja. Vođstvo sada jasno razume da učvršćivanje veza neće biti jednostavno i da će novi skandali umanjiti takve šanse – kaže Česnakov.

I same Trampove, često kontradiktorne, izjave upalile su alarm u Kremlju. Tramp je rekao kako će razmotiri ublaživanje sankcija nametnutih Rusiji nakon aneksije Krima 2014. godine. Ipak, njegov kandidat za ministra finansija Stiv Mnjučin je tokom saslušanja pred sastanak Odbora za finansije u Senatu u četvrtak rekao da sankcije protiv Rusije ostaju “100 posto” iako je dodao da Tramp može ublažiti kaznu “ukoliko sklopi bolji dogovor ili dobije nešto zauzvrat – bilo da se radi o nuklearnom oružju ili nečemu drugom”.

Prošlog meseca Tramp je rekao kako bi SAD trebalo da prošire svoje nuklearne kapacitete što su mnogi protumačili kao poziv za novu trku u naoružanju. Međutim, u intrevjuu datom evropskim medijima ove nedlje, Tramp je napomenuo kako bi atomski arsenal trebalo “drastično saseći”, te nagovestio da je moguć i novi dogovor sa Putinom oko naoružanja u zamenu za olakšavanje sankcija.

[adsenseyu1]

Kremlj i ostali zvaničnici rekli su da će se suzdržati u komentarisanju Trampovih izjava i njegovih kandidata dok ne prođe inauguracija. Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, rekla je da se nada da će Trampova zakletva označiti kraj krize, okrivivši Obaminu administraciju da je odnose u posthladnoratovskoj eri svela na veoma nizak nivo.

I sam Putin je ove nedelje stao u Trampovu odbranu. On je rekao kako su navodi iz procurelog dosije “očigledno fabrikovani”, prenosi “Blumberg”.

– Teško mi je da poverujem da je jurio po moskovskim hotelima i sastajao se sa devojkama niskog morala, iako su sigurno najbolje na svetu – rekao je Putin.

Kremlj je dopro i do Trampovog tranzicionog tima pozvavši ih da pošalju predstavnika u pregovorima oko okončanja građanskog rata u Siriji, ali do sada nijedna odluka nije objavljena.

Pročitajte još i ovo:

Iza inauguracije TRAMPA stoji simbol „777“: Pogledajte otkriće kojim NUMEROLOZI objašnjavaju njegovu pobedu

Niska očekivanja

Ruski zvaničnici mogli bi namerno smanjiti očekivanja od Trampa kako bi podrili sumnje da su tajno potpomogli njegovu kampanju. FBI i još pet američkih agencija zajednički su izvele zaključak da je Rusija (i Putin lično) pomogla Trampu da osvoji izbore, a Barak Obama je iskoristio poslednje dane na dužnosti da oteža put svom nasledniku u izglađivanju odnosa sa Kremljom. Obama je proterao 35 ruskih diplomata i podigao sankcije protiv više moskovskih zvaničnika nakon izveštaja obaveštajnih agencija, ali je ruski lider u više navrata negirao umešanost.

Nikolaj Patrušev, šef ruske obaveštajne službe i dugogodišnji Putinov saveznik, ove nedelje je pokušao da ublaži očekivanja javnosti od boljih odnosa sa SAD-om. U anketi spovedenoj pre dva meseca, gotovo polovina zemlje očekuje bolje odnose sa Amerikom “ubrzo” pošto Tramp preuzme funkciju.

[adsenseyu1]

Ništa “radikalno”

– U takvom okruženju, ne možemo govoriti o radikalnim promenama u rusko-američkim odnosima. Ne gajimo iluzije o iznenadnom ublažavanju mera prema Rusiji – rekao je Patrušev za vladin zvanični list.

Državni emiteri, pažljivo kontrolisani od strane Kremlja, takođe izveštavaju da “nema potrebe za iluzijama” iako i dalje navode kako su tvrđi stavovi Reksa Tilersona, kandidata za državnog sekretara, i Džejmsa Matisa za ministra odbrane, samo poziranje koje ima za cilj da osigura odobrenje Senata.

Međutim, ruski zvaničnici ne shvataju to na takav način, smatra Valerij Solovej, politikolog sa moskovskog državnog Univerziteta za međunarodne odnose. Postoji “preteći podtekst” u takvim raspravama koji sugeriše da će nova administracija napraviti samo jedan pokušaj pomirenja, dodaje Solovej.

– Nedavni skandali su porpilično gadna pozadina za buduće pregovore. Tramp neće pokušavati više od jednog puta – dodao je Solovej.

Andrej Kortunov, direktor ruskog Saveta za međunarodne odnose, istraživačke grupe postavljene od strane Kremlja, kaže da Tilersonovo svedočenje prošle nedelje pokazuje koliko je dubok antiruski sentiment u Vašingtonu. Tilerson, nekadašnji šef “Ekson mobila”, koji Putina poznaje od 1999. i koji je od njega dobio i medalju 2012, nazvao je Rusiju “opasnom” po američke interese.

[adsenseyu1]

Potpis krvi

– Zvučalo je kao da je morao da potpiše krvlju da je protiv Putina – rekao je Kortunov.

Matis, penzionisani general i kandidat za ministra odbrane, otišao je još dalje stavivši Rusiju i njene pokušaje da sruši NATO na vrh svoje liste glavnih pretnji.

I Tilerson i Matis su izneli stavove u suprotnosti sa pojedinim Trampovim izjavama o Rusiji i NATO. Te razlike, udružene sa Trampovom nepredvidivošću, počinju da brinu Kremlj, smatra Dmitrij Simes, predsednik Centra za nacionalne interese u Vašingtonu.

– Rusko rukovodstvo definitivno preferira Trampa u odnosu na Klintonovu. Ali, sada su zabrinuti. Tramp je veoma impulsivan i stvari doživljava lično, tako da bi sladak početak mogao imati kisao kraj – kaže Simes.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "PUTIN zabrinut: Donald TRAMP možda nije ono što se čini da jeste?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.