Putine, da li si ozbiljan? Ovo je neočekivan preokret

Intervju

Vladimir Putin – foto: AP

Projekat izgradnje gasovoda Severni tok 2 će omogućiti Evropi da zadovolji rastuću tražnju za energentima i ne isključuje mogućnost tranzita gasa preko Ukrajine.

To je izjavio predsednik Rusije Vladimir Putin.

“Zajedno sa nemačkim partnerima radimo na projektu gasovoda Severni tok 2. Njegova implementacija će omogućiti unapređenje evropskog gasnog transportnog sistema, diverzifikaciju ruta snabdevanja i smanjivanje rizika tranzita, a, pre svega, zadovoljenje rastuće evropske tražnje za energentima”, izjavio je Putin novinarima pre početka razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u zamku Mezeberg, severno od Berlina.

Putin je naglasio da je Severni tok 2 “ekskluzivno ekonomski projekat i da ne isključuje mogućnost nastavka tranzita isporuka ruskog gasa preko teritorije Ukrajine”, istakao je Putin, a prenosi ruska agencija Tas s.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da će sa Putinom razgovarati o sukobima u Ukrajini i Siriji, kao i o Iranu i projektu Severni tok 2, prenosi Rojters.

Takođe je naglasila da će se pozabaviti pitanjem ljudskih prava i bilateralnih odnosa.

“Mišljenja sam da se kontroverzna pitanja jedino mogu rešiti u dijalogu i kroz dijalog”, izjavila je Merkel.

Ruski gas koji u Evropsku uniju ide kroz Ukrajinu donosi Kijevu prihode, ali i tenzije sa Moskvom. Tenzije su povećali planovi za gasovod Severni tok 2 od Rusije ka Nemačkoj, kome se protive SAD.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Putine, da li si ozbiljan? Ovo je neočekivan preokret"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.