Ramuš Haradinaj: Kosovo će pristati na pomirenje sa Srbijom u zamenu za priznanje

Intervju

Ramuš Haradinaj – foto: Tanjug/AP/ Visar Kryeziu

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj kaže da će Priština, u zamenu za priznanje nezavisnosti, pristati na pomirenje sa Beogradom, prenosi RTK2.

– Priznanje… šta može dati Kosovo za postizanje ovog sporazuma? Pomirenje, jer drugo nemamo šta da damo. Pomirenje nije malo, znači da zaboravimo naš bol, za nestalima, ubijenima, štetu, žrtve seksualnog nasilja, uništenu i opljačkanu ekonomiju, i kada se pomirimo, dajemo mnogo, mnogo više nego što je iko mogao dati – rekao je Haradinaj.

On je dodao da to ne znači da će se počinjeni zločini zaboraviti.

– Ne kažemo da treba zaboraviti, da nećemo nikada, ali možemo se pomiriti nekad, za priznanje. Da li je to ova godina? Ne mogu da kažem, ali mi smo tražili pomoć naših prijatelja i kažem vam da kada Kosovo stoji iza Amerike, to radi zarad sopstvenih interesa – rekao je Haradinaj.

On je, takođe, tvrdi da u ovoj godini Kosovo treba da postane član Interpola.

– Svaka zemlja koja sprečava Kosovo da postane član Interpola, pomaže u borbi protiv kriminala na transnacionalnom nivou. To je pogrešno. Ko želi da se bori protiv transnacionalnog kriminala, pomaže Kosovu da se učlani u Interpol. Ove godine je vreme kada treba da se reši ovo pitanje. Duboko sam ubeđen da će mnoge zemlje da traže članstvo Kosova u Interpol, jer se tako bori protiv transnacionalnog kriminala, koji je opasan i predstavlja pretnju – rekao je Haradinaj, prenosi RTK2.

On kaže da je zatražio od prijateljskih država da pomognu da Kosovo postane član Interpola.

Haradinaj je govorio i o članstvu Kosova u UN, što je pitanje, koje prema njegovim rečima, “treba brzo da se zatvori”.

Reagujući na ove izjave ministar odbrane Aleksandar Vulin mu je postavio pitanje: “Da li si to sam smislio ili ti je neko pomogao?

– Najpre ste silovali i ubijali žene i decu, palili sela, pljačkali imovinu, ubijali policajce i vojnike. Proterali ste 250.000 ljudi sa njihovih ognjišta, uništili desetine crkava i manastira, pokušali da protivpravno otmete deo teritorije Srbije, pogazili ste svaku reč koju ste dali u Briselskom dijalogu i sada ste se setili da tražite da Srbija sve to prihvati, prizna i još traži pomirenje za sukob koji nije ni tražila ni izazvala – rekao je Vulin reagujući na Haradinajeve reči.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ramuš Haradinaj: Kosovo će pristati na pomirenje sa Srbijom u zamenu za priznanje"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.