Ramuš Haradinaj: Vučić bi da ruši moju vladu jer nisam za podelu

Intervju

Ramuš Haradinaj – foto: Tanjug/AP/ Visar Kryeziu

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ponovio je u intervjuu za RTK 2 da će porez od 100 odsto biti ukinut kada dođe do međusobnog priznavanja Srbije i Kosova.

Najverovatnije kada priznamo jedni druge, ali ne možemo više delimično, to nije dalo rezultat“, rekao je on.

Advertisement

Upitan koliko je, prema njegovom mišljenju, realno očekivati da će predsednik Srbije potpisati bilo koji dokument o priznanju nezavisnosti, Haradinaj kaže: “Ako nije njegov interes i interes njegovog naroda neće, ali ako jeste, zašto da ne?

Smatra da dijalog nije klinički mrtav i kaže da sada ima mnogo razloga za dijalog i da se reši ono što nije rešeno.

“Jedna stvar se zna – da Kosovo postoji, na Srbiji je da odluči da li će biti u dobrim susedskim odnosima ili ne. To je njihov izbor”, tvrdi on.

Za to što ZSO još nije formirana, on kaže da Beograd to neće jer želi nešto više nego što je na papiru.

“Kad bi to bilo u našim rukama to bi bilo završeno”, tvrdi on.

Poslednji događaji ne daju najbolji signal ni za sveukupnu situaciju ni za region, ali ipak nije cilj da se zaoštrava ili da se pogoršava stabilnost i bezbednost, tvrdi Haradinaj.

Advertisement

Na konstataciju novinara da je ocena Beograda da su jutrošnja hapšenja na severu opasan potez koji zaoštrava situacija na terenu, on je ponovio da to nije usmereno politički na srpsku stranu, Srpsku listu ili na bilo koga.

Kaže i da je razgovarao sa nekim ljudima na Kosovu, a na pitanje s kim, odgovara: U vezi sa istragom ubistva Olivera Ivanovića, što je, prema Prištini, glavni razlog današnjih hapšenja, on kaže da je to naložilo tužilaštvo i da nema pristup tome.

Na konstataciju novinara da je sasvim izvesno da je iza inicijala M.R. osoba sa kojom se više puta sastajao, zvanično i nezvanično, od odgovara: “Da, gospodin Radojčić nije bio kod kuće, tako su izjavili iz policije. Znalo se da je u Beogradu, bio je na televiziji i vaša TV je prenela da je na sastanku u Beogradu. Policija možda nije imala informaciju da se nije vratio, ili policija iz nekih razloga nije mogla da odloži ovu akciju, ali sada je gospodin Radoičić pod istragom.”

Kako je precizirao, povezan je sa slučajem Olivera Ivanovića.

Advertisement

Tvrdi da protesti koji su počeli da se održavaju na severu KiM zbog povećane stope carine ne mogu da prerastu u sukob.

Kako kaže, nije bio upoznat sa tim da će kosovska policija izvršiti akciju na severu, pre nego šte se akcija i desila.

Povodom preporuke Federike Mogerini da Priština ukine takse, on navodi da ona zna da je Kosovo oštećeno od strane Srbije poslednjih godina i da nisu poštovana načela CEFTA.

Kaže i da je Priština radila po pravilima, CEFTE i da su sve odluke bazirane na CEFTA.

Na pitanje da li se oseća krivim zbog scena paljenja srpskih proizvoda na trgovima Kosova, on kaže: “To ne prihvatam, to nisu albanske, kosovske scene, ne volim to, ne bi niko trebalo to da radi, niko, to nije u redu“.

Na pitanje o Specijalnom sudu i tome što se spekuliše o imenima prvih optužnica, i da se pominje i njegovo ime, kaže da je spreman da se i treći put odazove.

Prema njegovim rečima, otvaranje pitanja granica otvorilo bi prošlost i to nije u redu. Kaže da ne bi voleo da to dožive ni Albanci, ni Srbi, ni niko.

I ne razumem igre oko toga. To je prljava igra svakog ko je uključen u to“, kaže on i tvrdi da do promena granica neće doći. Govoreći o Srpskoj listi kaže da je veruje da je njihova sudbina u rukama Vučića, koji od njih traži ovaj ili onaj postupak.

“Verujem da bi Beograd žrtvao Srpsku listu i srpske lidere u igri oko podele. Predsednik Vučić bi hteo da se ruši moju vladu, jer ne podržavam podelu. To bi značilo da bi nekako možda imao i partere na Kosovu, ali ne verujem da je to stav Srpske liste jer nisu svi sa severa, neki su sa centralnog Kosova”, kaže Haradinaj.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Ramuš Haradinaj: Vučić bi da ruši moju vladu jer nisam za podelu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.