Redžep Erdogan: “Hej, Netanjahu, vi ste okupator i terorista”

Predsednik Turske

Redžep Erdogan – foto: AP/Tanjug

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je premijera Izraela Benjamina Netanjahua da je “terorista”.

On je Netanjahua optužio pošto je izraelski premijer odbacio “moralne lekcije” Turske povodom krvavih sukoba na granici pojasa Gaze i Izraela.

“Hej Netanjahu, vi ste okupator i kao okupator ste na tim teritorijama i u isto vreme ste terorista”, rekao je Erdogan pristalicama u Adani na jugu Turske, u govoru koji je televizija prenosila, navodi agencija Frans pres.

Prema navodima izraelskih medija, predsednik Turske je rekao i da je Izraelteroristička država“.

“Nije potrebno da kažem svetu koliko je okrutna vojska Izraela. Možemo videti šta ta teroristička država čini posmatrajući situaciju u Gazi i Jerusalimu”, rekao je Erdogan i dodao da je Izrael počinio maskar u Gazi, prenosi turski list “Dejli Sabah“.

Erdogan je najavio da Turci neće zaboraviti šta se čini ugnjetenim Palestincima, ocenivši da ni izraelskom narodu nije svejedno.

Netanjahu je ranije napao Erdogana zbog njegovih kritika izraelskog odgovora na masovne proteste Palestinaca na granici s pojasom Gaze.

“Najmoralnijoj vojsci na svetu neće držati lekcije neko ko godinama nasumice bombarduje civilno stanovništvo”, rekao je Netanjahu i dodao da je to očito način kako se obeležava 1. april u Ankari.

Erdogan je juče u Istanbulu kazao da “oštro osuđuje Vladu Izraela za njen nehumani napad“, aludirajući na ubistvo 15 palestinskih demonstranata na granici s pojasom Gaze u petak, preneli su izraelski mediji.

“Izrael će staviti Palestinu u zatvor svojim ugnjetavanjem. Nastavićemo da podržavamo našu braću i sestre u Palestini”, naveo je Erdogan.

Šef turske države je takođe napao one koji kritikuju njega, ali ne i Izrael.

“Nisam čuo protivljenje izraelskom masakru u Gazi od onih koji su kritikovali operaciju u Afrinu”, rekao je Erdogan, misleći na turske akcije u kurdskoj enklavi na severu Sirije.

Dodao je da je to “najjasniji dokaz nedostatka iskrenosti” onih koji se fokusiraju na Tursku, ali ne kažu ništa “o činjenici da Izrael napada demonstrante na njihovoj sopstvenoj zemlji”.

Erdogan je rekao i da je u petak razgovarao s predsednikom SAD Donaldom Trampom i pitao ga: “Zar nećete da intervenišete tamo?”

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš zatražio je u petak nezavisnu i transparentnu istragu pogibije i ranjavanja Palestinaca duž granice Gaze s Izraelom.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini takođe je pozvala u subotu na sprovođenje istrage o upotrebi bojeve municije tokom masovnih palestinskih demonstracija.

Desetine hiljada Palestinaca okupile su se na tim demonstracijama, zahtevajući ukidanje izraelske blokade i povratak izbeglica.

Stotine demonstranata su bacale kamenice i molotovljeve koktele i kotrljale zapaljene gume prema vojnicima s druge strane granične ograde. Izraelska strana tvrdi da su neki palestinski ekstremisti otvorili vatru.

Odnosi Izraela i Turske dospeli su u krizu 2010. godine kada su izraelski pomorski komandosi zaustavili brod koji je nosio pomoć za pojas Gaze i ubili deset turskih propalestinskih aktivista.

Sporazum o ponovnoj normalizaciji odnosa postignut je 2016. godine, ali je od tada više puta doveden u pitanje.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Redžep Erdogan: “Hej, Netanjahu, vi ste okupator i terorista”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.