Reks Tilerson optužuje: Rusija je odgovorna za hemijske napade u Siriji

Ultimatum

Reks Tilerson – foto: Tanjug/AP

Rusija, koja podržava sirijske vlasti, snosi odgovornost za napade hemijskim oružjem u Siriji, izjavio je danas u Parizu šef američke diplomatije Reks Tilerson.

“Čak i juče je bilo više od 20 civila, pretežno dece, žrtava napada navodno hlorom”, rekao je Tilerson.

“Bez obzira na počinioce napada, Rusija na kraju snosi odgovornost za žrtve u istočnoj Guti”, oblasti u blizini Damaska, rekao je američki državni sekretar koji je podsetio da su SAD 2013. godine potpisale sporazum o hemijskom razoružavanju Sirije.

Tilerson je rekao da nedavni napadi u istočnoj Guti povećavaju sumnju da snage sirijskog predsednika Bašara el Asada mogu da nastave upotrebu hemijskog oružja protiv sopstvenog naroda.

Šef američke diplomatije je takođe zamerio Rusiji što u Savetu bezbednosti UN blokira obnavljanje mandata međunarodnih istražitelja o upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

“Rusija bi barem trebalo da ne stavlja veto ili da se uzdrži u budućem glasanju o tom pitanju”, dodao je Tilerson koji je doveo u pitanje celokupnu akciju Rusije u rešavanju sirijske krize.

“Neuspeh Rusije da reši pitanje hemijskog oružja u Siriji navodi nas na pitanje koliko je ta zemlja uspela u rešavanju krize u celini”, rekao je američki državni sekretar.

Tilerson je govorio u Parizu, gde su SAD, Francuska i još 22 zemlje najavile osnivanje nove organizacije sa ciljem da se identifikuju i kazne oni koji koriste hemijsko oružje.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/Beta/AFP)

Budite prvi sa komentarom na članku "Reks Tilerson optužuje: Rusija je odgovorna za hemijske napade u Siriji"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.