Rusija se približava Americi: PUTIN se sprema da dosegne ATLANTSKI OKEAN!

Ilustracija

foto: Rojters

Kada su Rusi povratili Krim dobili su strateški oslonac u Mediteranu. Međutim, krajnja nagrada je luka u Atlantiku.

Sada kada njena mediteranska flota ima svoje stalno mesto, Rusija može da projektuje svoj politički i vojni uticaj u regionu.

NIje tajna da je Moskva već pojačala svoju pomorsku bazu u Tartusu u Siriji, a čak je i napravila politički prodor sa Turskom, uprkos naporima NATO-a da sabotira odnose između ta dva naroda. Ne treba zaboraviti da i  Kipar sada dozvoljava da ruski brodovi koriste njihove luke.

[adsenseyu5]

Kao rezultat toga, Rusija je sada neoboriva snaga na Mediteranu. Rusija je sada spremna da se probije iz Mediterana. Krajnji cilj Moskve je direktan pristup Atlantskom okeanu, najverovatnije sa lukom u Maroku.

Ruski predsednik Vladimir Putin je imao nekoliko faza u svojoj strategiji. Početak je ujedinjenje Rusije sa Krimom. Vrativši Krim, Putin je postavio temelj za rusku “novu mediteransku politiku”.

“Evropljani nisu shvatili veličinu i značaj tog poteza zbog istorijske nepismenosti i ideoloških analitičkih grešaka. Povratak Krima Rusiji i transformacija Sevastopolja u tvrđavu je bila samo priprema za Putinov “mediteranski akcioni plani“, piše Liberte Politik, i dodaje – Nakon toga, Rusija je nastavila da ojačava svoje vojne baze u Tartusu i Latakiji, i da obnavlja odnose sa Turskom. Ruski stratezi su razvili “alžirsku opciju“ sa bazom u Mers el-Kebiru. Poslednja faza je Maroko. Podržavajući Maroko po pitanju Zapadne Sahare, Putin se sprema da dosegne Atlanski okean.“

Poznato je da Rusija već sarađuje sa Egiptom u Siriji, i jasno je stavila do znanja da želi da učestvuje, u nekom svojstvu, u stabilizaciji Libije. Ako se Rusija usredsredila na Maroko kao ključnog političkog i vojnog partnera, točkovi su već u pokretu.

Iako ima istorijske veze sa SAD, Maroko sve više teži istoku.

[adsenseyu1]

Ova zemlja je  izgleda pronašla nove čvrste partnere kao što je Kina, koja se takmiči sa SAD da bude Marokov treći najveći spoljni dobavljač. U maju 2016. godine, kralj Maroka je posetio Peking kako bi se sastao sa predsednikom Si Đipingom i potpisao strateško partnerstvo za razvoj bilateralnih odnosa.

Maroko je već počeo da se “udvara” Kini, sa razgovorima o kineskom industrijskom gradu u Maroku i većim trgovinskim vezama između zemalja. Spoljna politika Maroka se rukovodi vizijom da sve opcije moraju ostati otvorene, a ako to znači “udvaranje” Kini, on će to i učiniti.

Španija ostaje najveći trgovinski partner Maroka, zatim sledi Francuska.

Maroko je takođe tražio bliže odnose sa Rusijom. Marokanski kralj Mohamed VI je posetio Moskvu u martu 2016. godine kako bi se sastao sa predsednikom Putinom. Svedoci smo pravih početaka multipolarnog sveta.

Ako Rusija obezbedi pristup Atlantiku, Vašingtonovi veliki planovi o globalnoj hegemoniji će biti okončani.

(Skandalozno.rs, kurir.rs, Izvor: russia-insider.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Rusija se približava Americi: PUTIN se sprema da dosegne ATLANTSKI OKEAN!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.