Ruski ambasador Londonu: Moskva ovakvo ponašanje ne prašta

Intervju

Aleksandar Jakovenko – foto: YT Printscreen

Moskva neće zaboraviti način na koji je London pokušao da deluje u vezi sa slučajem trovanja kontraobaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke, izjavio je ruski ambasador u Velikoj Britaniji Aleksandar Jakovenko.

„Predočene su nam ozbiljne optužbe uz ultimatum. Takve stvari ne opraštamo. Radićemo veoma aktivno, naravno, u pravnim okvirima“, rekao je Jakovenko za televizijski kanal NTV.

Ruski diplomata je podsetio da London i dalje nije naveo nikakve dokaze u vezi s optužbama u slučaju Skripalj.

Jakovenko je rekao da, iako su Skripalj i njegova kćerka ruski državljani, London ne daje nikakve informacije Moskvi o njihovom zdravstvenom stanju.

„Na sve naše note dobili smo samo jedan odgovor – da je Skripalj u teškom stanju“, rekao je ambasador.

Odnosi Rusije i Velike Britanije naglo su se zaoštrili usled incidenta u britanskom Solsberiju, u kojem je otrovan bivši sovjetski obaveštajac, saradnik britanske obaveštajne službe Sergej Skripalj, kao i njegova ćerka Julija.

Britanska strana optužuje Rusiju da je umešana u ovaj slučaj, navodeći da je trovanje izazvano nervnim gasom ruske proizvodnje. Iz Britanije je proterano dvadeset troje ruskih diplomata i zamrznuti su bilateralni kontakti s Rusijom na visokom nivou.

Moskva je odgovorila simetrično: 23 diplomatska saradnika Ambasade Velike Britanije moraju da napuste Rusiju u roku od nedelju dana, a otkazano je i otvaranje Generalnog konzulata Velike Britanije u Sankt Peterburgu.

Doneta je i odluka o prekidu rada Britanskog saveta u Rusiji.

Tereza Mej: Razmatramo sledeće korake sa saveznicima u vezi Rusije

Lider britanskih laburista Džeremi Korbin: A ruske pare vam ne smetaju?

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ruski ambasador Londonu: Moskva ovakvo ponašanje ne prašta"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.