“Sa 200 na 180 gr po istoj ceni, računaju da ne vidite”

Intervju

Jorgovanka Tabaković – foto: Fonet

NBS radi na tome da način izražavanja i obračunavanja troška kredita mora da bude jasan klijentu u trenutku uzimanja kredita kako bi se sprečile manipulacije.

“Na tome radimo. Banke su uvek korak ispred nas, ali ćemo se potruditi da uhvatimo korak s njima i zaustavimo tu praksu da se po onoj analogiji iz trgovine čokolada ‘milka‘ od 200 grama smanji na 180 gr i prodaje po istoj ceni, računajući da nećete videti da tu ima 180 gr”, rekla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković na konferenciji za novinare u NBS.

Banke, napominje, moraju da kažu klijentu “Vaš kredit će koštati toliko i toliko“.

“Mislim da tu analogiju zaustavljamo, jer nije cilj da neko nekoga vara, već da budete dovoljno informisani i da kada uđete u kredit budete dovoljno informisani o tome šta vas sutra čeka. To je ta predvidivost i izvesnost o kojom govorimo”, istakla je guvernerka.

“Ako je bankarsko poslovanje zasnovano na poverenju i na poštovanju klijenata, onda je ta vrsta jednokratnog varanja dugoročno gubitak za banku”, poručila je Tabakovićeva.

Povodom predstojećeg stupanja na snagu izmenjenog Zakona o platnim uslugama, Tabakovićeva kaže da je NBS dužna da bankama saopšti pravila kako bi se one pripremile za njihovu primenu, i da je reč o listi od 10 do 20 reprezentativnih usluga koje će banke morati da objavljuju, kao i koje cene na njih nude kako bi građani mogli da se opredele između banaka u toj konkurenciji.

NBS je, kako ističe, donela kvalitetnu promenu, a to je da sada građani znaju šta banke planiraju da poskupe kao uslugu.

“Došli smo do toga da moramo da uvedemo spisak proizvoda koje banke nude i da se ne koriste nikakvim kreativnim jezičkim tumačenjima uvodeći nove prozivode i nazivajući neke usluge drugačije da bi mogli da ih naplaćuju”, izjavila je Tabakovićeva.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

1 komentar na "“Sa 200 na 180 gr po istoj ceni, računaju da ne vidite”"

  1. Pa za pocetak prvo ukinuti ona sitna slova na ugovoru.U tim sitnim slovima je sakrivena najveca prevara.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.