Saslušao sam Titove poslednje reči i isključio aparate koji su ga održavali u životu (INFO)

Ispovest

Dr Predrag Lalević (87), hirurg i anesteziolog koji je tokom 16 godina sa predsednikom SFRJ Josipom Brozom bio na 106 putovanja u inostranstvu,opisao je poslednja četiri meseca Titovog života u bolnici u Ljubljani.

Dr Lalević bio je deo konzilijuma koji se četiri meseca grčevito borio za život maršala Josipa Broza Tita, doživotnog predsednika SFRJ. On je učinio ono po čemu će zauvek biti spominjan u istoriji nekadašnje države, ugasio aparate koji su Tita održavali u životu.
[adsenseyu1]
Titovo zdravlje je osim trovanja hranom u Egiptu 1964. i upale pluća godinu dana kasnije u Bugarskoj, bilo dobro. Da predsednik SFRJ boluje od šećerne bolesti je činjenica koja je skrivana od javnosti.

Ipak, zdravstvene tegobe koje su se pojavile 1979. nisu ga sprečavale da poseti Kuvajt, Irak, Siriju, Jordan, SSSR, Alžir, Libiju, Maltu, Kubu i Rumuniju.

– Najviše je patio od reumatskih bolova u nogama, zbog kojih se, dok je hodao, podupirao štapom. Na dočeku 1980. godine u vojnom lovištu u Karađorđevu postalo je očito da mu je kretanje bolno, pa smo stoga odlučili da Tito smesta ode u ljubljanski Klinički centar – priča dr Lalević.

[adsenseyu1]

Pred smrt je, kaže Lalević, Tito pevao na ruskom i sanjao Kineze.

– U prepodnevnim satima počela je hemodijaliza. Međutim, posle izvesnog vremena, došlo je do pada krvnog pritiska koji se nije popravljao, pa je morala biti prekinuta. Svi članovi konzilijuma, dežurni lekari, ali i najbolje i najstručnije medicinske sestre koje su negovale predsednika, okupili su se oko kreveta. Tito se lagano gasio – priča dr Lalević.

Kako dodaje, iako je respirator normalno radio, na EKG-u su se zapažale promene koje su ukazivale na skori kraj.

Reprodukcija: Marko Todorović

– Konačno, u 15.05 sati EKG je pokazao ravnu liniju, znak da je srce prestalo da kuca. U punoj tišini proveli smo pokraj kreveta još 15-ak minuta, a onda sam pogledao profesora Bogdana Brecelja, najstarijeg u konzilijumu, pokazujući mu aparate koji su i dalje zvučnim signalima pokazivali da rade, na što je on kimnuo glavom.

Bio je to znak da ih isključim. Isključio sam respirator, EKG monitor, pejsmejker i elektronsku pumpu za ubrizgavanje lekova u venu. Potom smo napustili sobu – i danas se živo seća ovaj 87-godišnji specijalista kome je trebalo šest meseci da se potpuno oporavi nakon Titove smrti.

Tito je preminuo u Kliničkom centru u Ljubljani, u nedelju, 4. maja 1980. godine. Na njegovoj sahrani u Beogradu 8. maja 1980. godine prisustvovalo je više od 200 visokih zvaničnika iz 127 zemalja.

Sahranjen je u Kući cveća u Beogradu. Ovo je prva godina da njegova supruga, Jovanka Broz, neće prva položiti cveće na njegov grob, pošto je preminula 20. oktobra.

Iako se za njegovo ime vezuje dosta kontroverzi, bio je jedan od istaknutih lidera koji su obeležili jednu epohu.

Njegovo ime se veže za komunistički i partizanski pokret, događaje iz Drugog svetskog rata koji su presudno uticali na sudbinu bivše zajedničke države, kao i za osnivanje Pokreta nesvrstanih.

(telegraf.rs, jutarnji.hr)

7 komentara na "Saslušao sam Titove poslednje reči i isključio aparate koji su ga održavali u životu (INFO)"

  1. Da je barem krepao 35 godina ranije. Bolšivistički smrdljivi masovni ubojica i posrani špijunski izdajica.

  2. A koje su te reci iz naslova? Sve ima samo to nema…

  3. koja laž tile gledao svoju sahranu i sprdao se sa srbskim narodom.umesto da se kuća cveća ukloni i otvori i pogleda šta i ko je u grobnici

  4. A na sahrani i Kurt Valthajm…

  5. Bar da je bio pravi Tito!!!
    On da je sa podrucja stare Jugoslavije pricao bi normalno na svim jezicima nase stare Juge…bio je spijun koji nas je lagao sve u paketu,zaduzio

  6. 50 godina je drzao mir u svijetu!! Slava voljenojm Titi!!! Poslije njegove smrti sve ste porusili i popalili samo ste cekali da umre. Mrznju ste nosili 50 godina u srcima da se pokoljete. Cast izuzecima a cini mi se da vas je malo u bivsoj Jugi !!!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.