SATELIT, izgubljen u SVEMIRU pre 50 godina, iznenada počeo da EMITUJE SIGNAL!

Signal

foto-ilustracija: pixabay

Satelit koji je u svemiru izgubljen 1967. godine „vratio se u život“ i počeo je da šalje signale prvi put nakon 50 godina.

Amateri astronomi posumnjali su pre tri godine da su pronašli izgubljeni satelit LES1, ali je trebalo da prođu tri godine kako bi potvrdili da je satelit, zaista, iznenada proradio.

[adsenseyu5]

Vest je odjeknula među astronomima, a eksperti ne znaju kako se zastareli satelit uključio i kako emituje signal.

Britanac Fil Vilijams, astronom amater iz Kornvola, bio je prvi koji je uočio signal sa LES1, koji je MIT napravio 1965. godine.

Vilijams je uočio misteriozni šum u signalu satelita – što su teoretičari zavere presrećno dočekali uz tvrdnje kako su satelit oteli vanzemaljci i pokušavaju da komuniciraju sa Zemljanima (a šta bi drugo moglo da bude).

Međutim, vratimo se na Zemlju, gde Fil Vilijams smatra da je kvar jedne od komponenti uzrokovao to da prenosnik počne da emituje ponovo na 237MHz, iako „oživi“ samo kad solarne panele obasja svetlost. Kako se satelit prevrće svake četiri sekunde, signal nestaje kada senka tela satelita zakloni solarne panele.

[adsenseyu1]

Satelit nikad nije ispunio svoju misiju 1967. i bez kontrole se vrti već decenijama. LES1 je lansiran iz Kejp Kanaverala 11. februara 1965. godine.

(Skandalozno.rs, Izvor: radiosarajevo.ba)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "SATELIT, izgubljen u SVEMIRU pre 50 godina, iznenada počeo da EMITUJE SIGNAL!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.