Srbiji prete temperaturni ekstremi: Smrzavaćemo se na minus 40, ali i kuvati na plus 50 stepeni

Ilustracija

Beograd – foto: pixabay.com

Klimatolog Vladimir Đurđević upozorava da i za Srbiju postoji mogućnost sličnih scenarija kao što se trenutno dešava u Americi iako to neće biti u bliskoj budućnosti.

“Ledeni talas koji je zahvatio Ameriku sigurno neće doći do nas, ali usled polarnih prodora, mogu se stvoriti uslovi za izuzetno niske temperature, te se i kod nas može ponoviti februar 2012. godine. Verovatno se tako nešto neće dogoditi ove godine, ali svakako postoje uslovi”, rekao je Đurđević.

Inače, u februaru 2012. godine ciklon Gabor doneo je velike snežne padavine, pa je čak 27 opština proglasilo vanredno stanje. Temperature vazduha čitavog meseca nisu prelazile nulu, a istog meseca izmerene su i najniže temperature u gradovima Srbije, kada je u Sjenici izmereno minus 39 stepeni, a u Novom Sadu i Negotinu temperatura je pala do 27 podeoka ispod nule.

Đurđević navodi da će hladniji ekstremi biti ređi nego ranije, ali da raspadanje polarnog vorteksa može biti intenzivnije, jer su zime sada toplije, što bi značilo da će se ekstremi odnositi na nagle temperaturne padove.

Hladniji ekstremi su mogući više u pogledu intenziteta, s obzirom da su u poslednje vreme zime značajno toplije“, rekao je Đurđević.

S druge strane, kada su u pitanju topli ekstremi – njih će biti više, a biće i jačeg intenziteta.

Kod nas je verovatniji scenario poput onog u Australiji“, upozorava klimatolog Đurđević.

On dodaje da je klima značajno promenjena u odnosu na prošli vek, te da je izvesno da će se u budućnosti ekstremi poput: netipično visokih i niskih temperatura, naglih promena temperature, suša, poplava i šumskih požara, biti sve češći i intenzivniji.

“Bićemo više izloženi ovakvim ekstremima, biće ih sve više, nanosiće veću štetu”, zaključuje Vladimir Đurđević.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Srbiji prete temperaturni ekstremi: Smrzavaćemo se na minus 40, ali i kuvati na plus 50 stepeni"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.