Srpska Žandarmerija prikazala novo borbeno vozilo “Lazar 2”

Žandarmerija

Na proslavi Dana policije MUP Srbije – Žandarmerija je javnosti prvi put prikazala novo oklopno vozilo domaće proizvodnje Lazar 2 koje se duže vreme nalazi na testiranju.

Naime srpska Žandarmerija već uveliko testira Lazar 2 za svoje potrebe, a u slučaju da zadovolji sve uslove moglo bi se očekivati njegova serijska proizvodnja i uvođenje u operativnu upotrebu Žandarmerije čime bi se zamenila paleta ostarelih oklopnjaka BOV M86, BRDM-2, guseničara YPR-765 sa kojima ova elitna jedinica MUP Srbije raspolaže.

Foto: Čitalac Kurira Aleksa ĆosićFoto: Čitalac Kurira Aleksa Ćosić

Žandarmi kažu da se vozilo u dosadašnjim testiranjima pokazalo odlično u kretnju na putevima, tako i van puteva: Lazar 2 se prema njihovim rečima odlično ponaša, a motor u točkašu je od jedne američke kompanije.

[adsenseyu1]

Borbeno vozilo Lazar 2 koje testira Žandarmerija  opremljeno je daljinski upravljivom oružanom stanicom kalibra 12,7 mm koja omogućava dnevno i noćno osmatranje terena, akviziciju ciljeva, nišanjenje mitraljezom po pravcu i visini i gađanje iz stacionarnog položaja i u pokretu u dvostrukom režimu rada i pucanje po ciljevima na zemlji i vazduhu sa zatvorenim poklopcem komandira.

Foto: Čitalac Kurira Aleksa ĆosićFoto: Čitalac Kurira Aleksa Ćosić

Po ciljevima je moguće dejstvovati brzom i preciznom vatrom iz mitraljeza zahvaljujući naprednom integrisanom komandom računaru komandira sa automatskom obradom slike.

Podsetimo na Sajmu vojne opreme i naoružanja Partner 2013 koji se održao u junu 2013. godine srpskoj javnosti je prikazano novo oklopno vozilo točkaš konfiguracije 8×8 pod imenom Lazar 2.

Višenamensko oklopno vozilo Lazar 2 8×8 zasniva se na modifikacijama koncepta i tehničkih rešenja primenjenih na funkcionalnom modelu vozila Lazar. Modifikacije vozila su izvršene sa ciljem daljeg usklađivanja osnovnih karakteristika vozila sa aktuelnim svetskim trendovima u razvoju familija višenamenskih oklopnih vozila točkaša.

Koncept vozila Lazar 2 predstavlja kombinaciju koncepata klase MRAP ( Mine Ressistant Ambush Protection vheicle s tim što ovaj točkaš  više pomera ka konceptu MRAV ( Multi- Purporse-armored Vhecicle), pre svega zbog uvođenja koncepta nezavisnog oslanjanja.

[adsenseyu1]

Koncept vozila omogućava ugradnju različitih vrsta turela, kupola, i oružanih stanica, u zavisnosti od osnovne namene vozila. Na sajmu je predstavljen sa kupolom Vidra-E u koju je ugrađen top kalibra 30 mm.

U Lazar je ugrađen motor od 500 konja, što omogućava da na ravnom putu razvije brzinu od 100 km na čas. Novi oklop nivoa 4 plus.

Vozilo ispred sebe ima kameru sa 180 stepeni vidljivosti, a u unutrašnjosti se nalaze i monitori za levu, desnu i zadnju kameru ugrađena iznad izlaznih vrata za iskrcavanje vojnika.

(kurir, foto: Tanjug – Srđan Ilić)

Budite prvi sa komentarom na članku "Srpska Žandarmerija prikazala novo borbeno vozilo “Lazar 2”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.