Srpski istoričar tvrdi: Kraljica Elizabeta je potomak Nemanjića?!

Nema pasoš

Kraljica Elizabeta II – foto: Reuters

Direktna loza se ugasila u 14. veku smrću cara Uroša, a po ženskoj liniji njihovi naslednici su kraljevska porodica Vindzor u Engleskoj, kaže istoričar Dejan Ristić.

Više od dva miliona ljudi svake nedelje u 20 sati gleda seriju “Nemanjići” na RTS, a verovatno svaki peti gledalac tvrdi da je potomak prvih srpskih vladara. Upravo zbog toga mnogi bi voleli da u svom rodoslovu pronađu vezu s njima, a istoričar Dejan Ristić kaže za Kurir da ona ne postoji.

– Potomaka Nemanjića nema u Srbiji. Dinastija Nemanjića završava se s carem Stefanom Urošem Petim, koji je umro 1371. bez potomaka. Direktna loza se ugasila krajem 14. veka i u Srbiji nema direktnih niti indirektnih potomaka – kaže Ristić i dodaje:

– Nemanjiće treba tražiti u porodici Vindzor u Velikoj Britaniji i među Romanovima, ali i u Turskoj. Princeze iz porodice Nemanjić su se udavale za strane vladare, pa i kraljica Elizabeta ima nemanjićke krvi.

Narodno verovanje u Crnoj Gori

Porodica Vasojević tvrdi da su potomci Nemanjića, a preko njih i najbolji srpski teniser Novak Đoković i pokojni predsednik Slobodan Milošević.

– Vasojevići, kao ni Đokovići, nisu potomci Nemanjića – kratko je rekao Ristić.

I genetičari tvrde da je verovatnoća da se na osnovu upoređivanja zemnih ostataka vladara iz nemanjićke loze i potencijalnog potomka pronađe veza “ogromnih” 0,00000009 (sedam nula!) procenata.

Ristić naglašava da se krv predaka vratila u Srbiju preko Engleza.

– Gen je stigao preko Karađorđevića i kraljice Marije, koja je unuka britanske kraljice Viktorije. To je više simbolika nego realna priča. Veze s Nemanjićima su samo indirektne – zaključuje Ristić.

Pojedini istoričari nisu sigurni ni u vezu Milice Hrebeljanović, žene kneza Lazara, sa dinastijom Nemanjić.

– O vezi kneginje Milice s porodicom Nemanjić pisano je u kasnijim letopisima, verovatno da bi se održao kontinuitet srpske države. Čak i da je tako, loza Lazarevića završava se 1427. godine smrću despota Stefana, koji je, takođe, umro bez potomaka – tvrdi Bojan Miljković, naučni savetnik u Vizantološkom institutu.

I mladi glumac potomak

I mladi glumac Miloš Đurović, koji u seriji “Nemanjići” igra mladog Stefana Prvovenčanog, potomak je Nemanjića.

– To tvrdi moj otac – kaže Đurović, koji bi mogao biti potomak Nemanjića po Vukanovoj liniji, sličnoj liniji kao i Đoković.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

1 komentar na "Srpski istoričar tvrdi: Kraljica Elizabeta je potomak Nemanjića?!"

  1. Ako parafraziramo Njegoša onda bi ovako rekli: Niko tako debelo ka’ (ovaj) “istoričar” ne laže! On ne samo da “laže” on (što bi rek’o narod “lupeta gluposti iz “petnih žila””! Pa i Toma majmun Nikolić bi mogao da bude sama “re-inkarnacija” velikog župana Stefana Nemanje, jer i Toma majmun Nikolić je isto “veliki župan od Bajčetine”, i “sagradio (“mloge”) crkve” i td.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.