Šta se dešava: TEMPERATURE u arapskim zemljama su neviđeno VISOKE, mogle bi rasti i do 77 STEPENI?!

Ilustracija

Rekordne temperature koje su ovog leta pogodile mnoge države mogle bi biti najava pakla koji tek stiže, opet su upozorili eksperti za klimatske promene, čije najave zvuče zastrašujuće.

[adsenseyu6]

Naime, ističu ti stručnjaci, nastave li se ovakvi trendovi, narednih godina u pojedinim delovima sveta doći će do nestašice vode.

Temperature će biti toliko ekstremno visoke da ljudi u tim područjima doslovno više neće moći da žive, prenosi Vašington Post.

Na primer, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Iraku su ovog leta zabeleženi rekordni toplinski indeksi (veličina koja je izračunata na temelju temperature vazduha i njegove relativne vlažnosti), dok su i u okolini utvrđene dosad neviđene temperature od kada se mere.

U Džedi (Saudijska Arabija) su izmerena 52 stepena, u Basri (Irak) 54, koliko i u kuvajtskom Mitribahu.

Ta je merenja potvrdila i Svetska meteorološka organizacija, čime su službeno oboreni rekordi u istočnoj hemisferi.

– Ako temperature nastave da rastu, uslediće daleko veći sukobi i izbegličke krize u odnosu na ove kojima danas svedočimo.

Na ovo je upozorio Adel Abdelatif, savetnik u Ujedinjenim narodima, koji proučava efekte klimatskih promena na arapske zemlje.

[adsenseyu1]

Podsetimo, ne tako davno je u časopisu Nature Climate Change rečeno da bi Persijski zaliv mogao do kraja veka ostati potpuno pust jer su simulacije na kompjuterima otkrile da bi dnevne temperature mogle rasti i i do 77 °C!

(Skandalozno.rs, Izvor: dnevnik.hr/telegraf.rs, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Šta se dešava: TEMPERATURE u arapskim zemljama su neviđeno VISOKE, mogle bi rasti i do 77 STEPENI?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.