ŠTA SE DESILO: Zašto su Amerikanci omekšali stav prema Srbiji?

Sastanak

Aleksandar Vučić i Ron Džonson – foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Sjedinjene Američke Države su popustile, Kosovo više po njima nije “završena stvar”, već će dati šansu rukovodstvima u Beogradu i Prištini da se dogovore.

Nakon Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, koji je prvi zvanično pre nekoliko nedelja izneo taj stav, isto je ponovio i američki republikanski senator i predsedavajući Odbora za unutrašnju bezbednost Ron Džonson tokom posete Beogradu.

– Američki stav je prilično konzistentan po pitanju moguće promene granica između Kosova i Srbije, a to je da rešenje mora doći od strana u sporu – izjavio je Džonson.

On je rekao da SAD, za razliku od Nemačke, nemaju crvenu liniju po pitanju granica, da pozdravljaju dijalog, ali da ne podvlače nikakvu crtu.

Isto je, kako saznajemo, ponovio tokom sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Ovo znatno podiže lestvicu naših pregovarača u dijalogu sa Prištinom jer praktično, pored Rusije i Kine, Srbija sada ima pozitivan stav i Vašingtona, što je značajna promena u međunarodnim okolnostima.

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot na pitanje da li izjava senatora da SAD nisu podvukle crtu kada je reč o promeni granica znači da bi Amerika podržala takvo rešenje, ne odgovara ni sa da ni sa ne.

“Ja mislim da je sad najvažnije ne da kažem da ili ne, nego da Srbija i Kosovo postignu dogovor. Mi ćemo na dogovor gledati pozitivno ako je to dogovor između strana u konfliktu. Naša ocena će, kakav god bio dogovor, biti u zavisnosti od toga hoće li to izgraditi stabilnost u regionu. I u Srbiji i na Kosovu”, rekao je Skot.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže za “Blic” da ga promena stava Amerike ne iznenađuje i naglašava da su najviši zvaničnici Rusije pre samo nekoliko nedelja rekli istu stvar – da će prihvatiti svaki dogovor na koji Srbija pristane.

– Na ovaj način dve najveće sile, SAD i Rusija, unele su razdor u Evropsku uniju jer je Johanes Han podržao varijantu u kojoj se dve strane dogovaraju, dok Angela Merkel i Emanuel Makron ne popuštaju od svojih stavova – navodi Popov.

Popov kaže i da je ovo još jedna situacija u kojoj se preko Srbije prelamaju interesi velikih sila.

– Za vlast u Srbiji ovo je više nego dobitna kombinacija jer predstavlja jednu vrstu alibija. Naša vlast sada će reći “eto, nismo izgubili sve kao naši prethodnici, za razliku od njih, dobili smo nešto” – ističe Popov.

Programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković saglasan je s tim da se stav SAD prema regionu menja jer postoji želja Trampove administracije da raskrsti s Obaminim politikama.

– Ključni ljudi za Srbiju su potpredsednik Pens, koji je bio u srpskom kokusu, i Džon Bolton, koji je kao savetnik za nacionalnu bezbednost Trampa veoma uticajan, a obojica imaju blag stav prema Srbiji. Neko kaže da je to potreba da se stvori nov, svež pristup, a neki da je to samo napuštanje pređašnjeg stanovišta – ističe Savković.

Makron dolazi u decembru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona u Srbiju početkom decembra.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim senatorom Olivijeom Kadikom naglasio da će Makronova poseta Srbiji biti velika i veoma važna poseta za nas. On je zamolio Kadika da Makronu prenese pozdrave i naveo da će francuski predsednik u Srbiji biti dočekan na domaćinski način.

– Sigurni smo da će se u Beogradu odlično osećati, a rezultati posete će biti veoma dobri kako za Francusku tako i Srbiju – uveren je Vučić.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "ŠTA SE DESILO: Zašto su Amerikanci omekšali stav prema Srbiji?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.