Stiven Hoking: Roboti će nas isterati sa planete Zemlje

Pobuna mašina

foto-ilustracija: pixabay.com

Jednog dana roboti mogu u potpunosti zameniti ljudska bića i postati novi oblik života koji je čak sposoban da se umnožava, upozorio je poznati fizičar Stiven Hoking, još jednom predviđajući prilično mračnu budućnost za čovečanstvo.

“Plašim se da AI (veštačka inteligencija) može potpuno da zameni ljude”, rekao je Hoking za Vajred magazin, a prenose Kembridž njuz.

[adsenseyu5]

“Ako ljudi dizajniraju kompjuterske viruse, neko će dizajnirati AI koji se poboljšava i sam reprodukuje. To će biti novi oblik života koji nadmašuje ljude”, dodao je Hoking.

Međutim, čovečanstvo je već dostiglo “tačku bez povratka” i prvenstveno može samo sebe da uništi, predviđa 75-godišnji akademik.

“Planeta Zemlja postaje suviše mala za nas, populacija se povećava na uznemiravajući nivo i mi smo u opasnosti od samouništavanja”, tvrdi naučnik.

[adsenseyu1]

Da bi izbegli ovaj apokaliptični scenario, Hoking predlaže da čovečanstvo treba da nastavi sa svemirskim programom, “u cilju eventualnog kolonizovanja odgovarajućih planeta ljudskim stanovništvom.”

Ovo nije prvi put da je Hoking govorio o potencijalnoj opasnosti da roboti postanu samosvesni i prevazilaze ljudsku inteligenciju. Prošle godine je upozorio da AI “može da razvije sopstvenu volju – volju koja je u sukobu sa našom”, dodajući da bi razvoj mašina mogao postati “ili najbolja ili najgora stvar koja se ikada dogodila čovečanstvu”.

Naučnik je takođe ranije predlagao da se u prošlosti preselimo na drugu planetu, rekavši da je ostalo samo oko 100 godina da se izbegne krah Zemlje.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/RT)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Stiven Hoking: Roboti će nas isterati sa planete Zemlje"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.