Stižu ruski supervojnici: Biće opremljeni neuništivim oklopima koje će kontrolisati mislima!

Ilustracija

Ruska odbrana tvrdi da će za pet godina biti u stanju da masovno proizvodi specijalne borbene oklope za vojnike, koji će biti kontrolisani umom, kako navode tamošnji mediji.

Kao takvi, uređaji će moći da omoguće trupama da rade brže, skoče više i da dižu težine izvan opsega ljudskog kapaciteta.

– Mislim da ćemo za oko pet godina imati neuro-kontrolu nad oklopima i ortopedskom protetikom pomoću električnih impulsa u mozgu – rekao je Aleksandar Kuliš, šef ruskog odeljenja za razvoj i proizvodnju medicinske opreme.

Novi sistem može da poveća snagu i izdržljivost na više načina, tako da će vojnici moći da načine ogromne skokove, podignu i bace objekte koje inače nisu mogli, kao i da nose do 300 kilograma opreme.

Ovaj oklop je zapravo robot koji se može nositi, i liči na spoljašnji skelet poput struktura koje prate oblik tela osobe i delimično ga prekriva. Ima čak i zglobove i druge mehanizme koje dozvoljavaju da se ojača prirodno kretanje tela.

Inače, ovakvi egzoskeleti su razvijeni i rasprostranjeni širom sveta, u vojnoj kao i u civilnoj upotrebi. Često ih koriste lica sa povredama ili invaliditetom, kao i gojazne osobe, ali i građevinski radnici.

Ideja za ovaj izum je pozajmljena iz prirode, zapravo od egzoskeleta insekata, rakova i beskičmenjaka koji koriste teške spoljašnje čaure kako bi se zaštitili.

(rt.com)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Stižu ruski supervojnici: Biće opremljeni neuništivim oklopima koje će kontrolisati mislima!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.