STRATEGIJA: Evo kako bi izgledao NAPAD američke vojske na Severnu Koreju

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

SAD razmatra mogućnost direktne vojne akcije protiv režima Severne Koreje, a sve zbog “neprihvatljivih vojnih vežbi i testiranja nuklearnog oružja koje je naredio režim u Pjongjangu”.

Nakon nedavnih novih testiranja balističkih projektila i ubistva polubrata lidera Severne Koreje Kima Džonga Una, “Volstrit žurnal” javlja da predsednik SAD Donald Tramp razmišlja o direktnom suočavanju sa neprijateljski raspoloženim vođom Severne Koreje.

Međutim, napad na Severnu Koreju čak i za najjaču svetsku vojnu silu predstavlja veliki rizik.

Sim Tak, viši analitičar iz “Stratfora” i stručnjak za Pjongjang ispričao je za “Biznis insajder” kako bi to izgledalo, šta je sve potrebno da učini američka vojska i kakve bi bile posledice.

Donošenje odluke

U slučaju napada na Pjongjang brojni civili u Južnoj Koreji, Japanu i pripadnici američkih snaga stacionirani u Pacifiku će izginuti, bez obzira koliko “glatko” išla akcija.

Ukratko, to nije odluka koju bi bilo koji američki komandant lako doneo.

SAD mogu da biraju između potpune destrukcije severnokorejskih nuklearnih i drugih vojnih postrojenja ili da izvrše brz napad samo na najbitnija nukelarna postrojenja.

Tak kaže da bi u prvom slučaju SAD ušle u dugotrajni konflikt sa mnogim zemljama Istočne Azije i zato pretpostavlja da bi Amerika pre izabrala drugu opciju – brz strateški napad na najbitnija postrojenja.

[adsenseyu5]

Početak napada

Najbolje oružje koje SAD imaju protiv S. Koreje su stelt letelice F-22 i B-2 bombarder.

SAD bi polako ali precizno pozicionirale podmornice, ratne brodove i stelt letelice u baze blizu Severne Koreje tako da izbegnu da izazovu sumnju.

Onda, kada vreme bude pravo, bombarderi će poleteti nebom i brodovi zaploviti i napasti bombama mete.

SAD već imaju značajnu količinu oružja stacioniranu u regionu.

– Iznenada ćete čuti za ove vazdušne napada u vestima – kaže Tak.

Dalekodometni stelt bombarder B-2 imao bi za zadatak da ispaljuje masivne bombe na podzemne bunkere u Severnoj Koreji, a to može da čini sa velike udaljenosti.

Prve mete

Prve mete SAD će biti nuklearni reaktori, postrojenja za pravljenje projektila i lanseri za interkontinentalne balističke rakete.

SAD bi ih gađale krstarećim raketama sa mora, F-22 bi mogao lako da sredi protivvazdušnu odbranu S. Koreje, a B-2 bi svaku metu sravnio sa zemljom.

Avioni poput F-35 i F-22 bi lovili pokretne lansere projektila koji mogu da se sakriju svuda po planinskom terenu u Severnoj Koreji.

Ukoliko Pjongjang uspe da ispali projektile, SAD i Južna Koreja imaju antiraketni sistem koji bi pokušao da ih sruši sa neba.

[adsenseyu1]

Ograničiti odmazdu

Ako SAD sprovede prvi udar, moguće je očekivati odgovor Kima Džong Una

Čak i sa nuklearnim postrojenjima u pepelu i većinom uništenih komandnih i kontrolnih cenntara, Severna Koreja ima još opcija.

– Oni imaju masovnu konvencionalnu artiljeriju koja može u sekundi da zapuca na Južnu Koreju – rekao je Tak.

Međutim, većina te artiljerije ne može da dosegne do Seula, glavnog grada njihovog južnog suseda.

Osim toga, Seul ima značajne podzemne bunkere i infrastrukturu kojom može brzo da zaštiti svoje građane. Ipak biće teško izbeći bar neku žrtvu i veću matreijalnu štetu.

Severna Koreja bi mogla svoju artiljeriju da usmeri na demilitarizovanu zonu između dve Koreje i detonira mine, tako da njeni vojnici mogu da prožu kroz zonu.

Oko 25.000 vojnika SAD je stacioniranu u Južnoj Koreji i oni bi mogli da se nađu u opasnosti od Severne Koreje.

Artiljerija Severne Koreje nije dovoljno jaka da se deli na dve mete – američke snage i Seul, pa bi se verovatno fokusirale na jednu od njih.

A kada ona zapuca, postaće i “glineni golub” za američke bombardere iz vazduha.

Podvodna borba

Severna Koreja ima podmornicu koja može da lansira balističke projektile, što predstavlja veliku opasnost po američku vojsku jer ona se može kretati izvan dometa odbrane od projektila.

Na sreću po SAD, američka mornarica ima najbolje lovce na podmornice.

Helikopteri mogu da bace njiihove specijalne bove, razarači da koriste napredne radare i američke podmornice bi osluškivale svaki neuobičajeni šum u dubini.

Severnokorejska “drevna” podmornica bi bila lak plen za kombinovane napore SAD, Japana i Južne Koreje.

[adsenseyu1]

Šta ako bi Kim Džong Un bio ubijen?

“Obezglavljivanje” ili uklanjanje Kimovog režima bi bio veliki udarac za “zatvoreno kraljevstvo”.

Kim Džong Un, kako objavljuju zapadni mediji, sprovodi okrutne kampanje protiv članova vlade koje pogubljuje zbog veza sa Kinom.

Uklanjanje zvaničnika koji imaju veze sa Kinom znači da he on konsolidovao državu do tog stepena da je učinio sebe neophodnim za funkcioisanje države.

Bez lidera, severnokorejske snage će doživeti veliki udar i pad morala, ali to neće značiti kraj bitke.

– Tehnički, Severnokorejci su pod vlašću njihovog ‘večnog vođe'” Kima Il Sunga. Obezglavljivanje neće garantovati da će se strukture ispod njega raspasti, ali će oni koji ostanu posle njega biti u velikim problemima – kaže Tak.

Međutim, treba očekivati da će na prvi znak napada Kim biti bezbedno sklonjen u neki duboku bunker dok drugi ginu za njega.

Odbrana američke vojske

Kako kaže stručnjak, čak i ako ostane bez lidera, treba očekivati osvetu.

Kroz velike tunele ispod demilitarizovane zone Severna Koreja će pokušati da svoje trupe uvede u Južnu Koreju.

– Bitka na tlu je veliki deo ovoga. Mislim da će se najverovatnije tada odigrati bitka u demilitarizovanoj zoni – kaže on.

Tu će SAD pokušati da odbrane svoje pozicije u Južnoj Koreji.

Iako Severna Koreja ima zastarele letelice, trebalo bi tada obratiti pažnju na njih i eliminisati ih, smatra Tak.

Kako će se završiti?

Severna Koreja nije kula od karata, ali ni neprobojna tvrđava.

Ona je i dalje u velikoj meri prava misterija. Pjongjang je uspešno procenio da međunarodna zajednica ne želi da se meša jer on je u tišini postao nuklearna sila, ali to bi ipak moglo da se promeni.

Severna Koreja bi mogla da pokrene sajber napade, možda da dovede do gašenja struje u delovima SAd ili njenih saveznika, ali američka komanda za borbu protiv sajber napada bi za to bila spremna.

Uništila bi neka američka vojna postrojenja, pričinila štetu Južnoj Koreji, ali SAD i saveznici bi verovatno bili spremni na to.

Na kraju, to bi bio brutalan, krvav sukob, ali kako kaže Tak, čak i Severnokorejci pod uticajem državne propagande moraju biti svesni da su u mnogo lošijoj situaciji nego protivnik.

– Ako se Severna koreja odluči na veliku odmazdu onda će se uvući u dugotrajan konflikt iz koga ne mogu da izađu kao pobednici. Niko i ovoj igri ne veruje da Severna Koreja može da pobedi u ratu protiv SAD, Japana i Južne Koreje – zaključuje stručnjak.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

1 komentar na "STRATEGIJA: Evo kako bi izgledao NAPAD američke vojske na Severnu Koreju"

  1. Милан Топлица | 6. марта 2017. u 17:08 | Одговори

    Кина не би само посматрала !

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.