STRATFOR: Rusija će se raspasti za 10 godina što će izazvati nuklearnu krizu!

Kriza

Američka organizacija za geopolitičke i strateške analize Stratfor objavila je novu takozvanu „decenijsku prognozu“ dešavanja u svetu, u kojoj predviđa da će se Rusija raspasti do 2025. godine jer zbog brojnih pritisaka neće moći da opstane u formi u kakvoj je danas.

Poseban udarac za nju predstavljaće to što neće moći da pronađe način za stvaranje samoodržive ekonomije u trenucima drastičnih promena cena nafte – energenta od čije trgovine umnogome zavisi cela zemlja. Sredstva će brzo opadati, a Moskva će sve manje biti u mogućnosti da izdvaja za poslove vezane za mnogobrojne regione Ruske Federacije. Tako će se u njima postepeno javljati želja za samostalnošću i slabljenjem veza s Kremljom.

Slabost službi

Istorijski, navodi se u analizi Stratfora, Rusija je takve probleme ranije rešavala uz pomoć tajne policije KGB, a sada Federalne bezbednosne službe, ali ni ta „sila“ uskoro neće uspevati da sve ruske regione održi jedinstvenim jer će njeni lideri biti previše uključeni u rešavanje ekonomskih problema.

U poljuljanim okolnostima Poljska, Mađarska i Rumunija pokušavaće da od Rusije povrate svoje oblasti koje su izgubile tokom istorije, region Severni Kavkaz će prestati da postoji, dok će se Centralna Azija destabilizovati.

[adsenseyu1]

Na severozapadu će region Karelija zatražiti da se ponovo spoji s Finskom, dok će se ruske oblasti na Dalekom istoku, bliže povezane s Kinom, Japanom i SAD, odvojiti odmah.

Test za SAD

– Druge regije u okolini Moskve neće tražiti nezavisnost, ali ona će se nametati. Oslabiće sposobnost glavnog grada da podržava i kontroliše Federaciju – navodi se u izveštaju i dodaje da će to stvoriti najveću krizu modernog doba – nuklearnu.

– Pad moći Moskve otvoriće pitanje ko kontroliše moćna ruska nuklearna postrojenja i ko garantuje da ona neće biti upotrebljena. To će biti najveći test za SAD. Vašington je jedina sila koja može da rešava to pitanje, ali veruje se da ona neće moći da preuzme vojnu kontrolu nad postrojenjima. Amerika će zato morati ili da smisli potpuno novo rešenje, ili da prihvati mogućnost lansiranja projektila, ili da pokuša da stvori stabilno i ekonomski održivo rešenje za vlast u regionima, kako bi se silosi vremenom neutralisali – naglašava se u izveštaju.

Kriza budućnost većeg dela starog kontinenta već je određena
EVROPSKU UNIJU POTPUNO ĆE RAZJEDINITI NACIONALIZAM

Stratfor navodi da Evropska unija već sada ne uspeva da reši krizu u kojoj se našla, a kriza će biti sve veća. Evropska unija nikad neće povratiti svoje ranije zajedništvo i ako preživi narednu deceniju, nastaviće da funkcioniše u fragmentiranom obliku. Ne postoji jedinstvena politika koja može da odgovara celoj Evropi. To je bio ključni problem oduvek, a vremenom će doći do još intenzivnijeg rasta nacionalizma.

Umesto Unije, Evropu će u narednoj deceniji definisati povratak nacionalnih država – naglašeno je u izveštaju Stratfora i dodato da će najveću štetu pretrpeti Nemačka kao najjača sila EU.

[adsenseyu1]

(Kurir)

6 komentara na "STRATFOR: Rusija će se raspasti za 10 godina što će izazvati nuklearnu krizu!"

  1. Kod mene u selu kazu,Bogu dusu k…c dusmanima!

  2. Ma da, ah pusti snovi..

  3. VEĆU GLUPOST NISAM PROČITAO.BOLJE BI BILO SAD-u DA SE NA VREME OPAMETI!

  4. VI STE U RASULU PA VAM SE PRIVIDJA RUSIJA BILA SAD JE I OSTACE I TO SVE JACA I JACA TO VAS BODE

  5. Što je babi milo to joj se i snilo. Ameri vodite računa o svojoj kući, čini mi se da u njoj nešto gori!

  6. Ово је само рефлекс дешавања из 1984-9 када је СССР заиста оборен преко цена нафте. Русија у међувремену није успела да обнови своју индустрију и дође у зону само довољности. Срамно је да Русија увози кромпир из Холандије и да је њен извоз пољопривредних производа у Русију више десетина милијарди долара (извоз холандске пољопривреде је 69 Млд €) Срамота је да Русија увози белу технику, машине алатљике, популарну електронику мобилне телефоне, рачунаре. То су све застрашујући девизни одливи. Русија нема план супституције увоза, Путин кога веома ценим то не зна да уради нити види у чему је проблем, Русија се у многим областма понаша као пијани милионер. Ова студија је одраз неких стварних догађаја али и има ту скривену малициозност. Америка нема снаге да помогне себи. Питање краха долара је много већи проблем за Русију и Кину од набројаних проблема. А то је уједно ексклузивно амерички проблем.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.