Tači: Beograd ne bi imao ništa protiv pripajanja „Preševske doline“ Kosovu

Intervju

Hašim Tači – foto: Reuters

Hašim Tači očekuje da Beograd neće imati ništa protiv pripajanja „Preševske doline“ Kosovu.

On takođe ocenjuje da se i Albanija ne bi protivila pripajanju Preševa Kosovu.

Tači naglašava da još nije razgovarao o tome sa autoritetima iz Tirane, ali da veruje da se Albanija nikad ne bi protivila volji građana Preševa, kao i da je reč o legitimnom zahtevu Albanaca sa juga Srbije i da očekuje da Beograd neće imati ništa protiv.

„Ni u kakvim okolnostima ne mogu da dozvolim podelu Kosova ili razmenu teritorija, pošto je to jedna stara ideja Srbije. Ovo je istorijski zahtev Srbije. U okviru korekcije granica, oko 400 kilometara, Preševo, Bujanovac i Medveđa će se pridružiti Kosovu. Mislim da je ovaj zahtev skroz legitiman, istorijski, razuman i volja građana“, rekao je on u intervjuu za albanski „Top kanal“.

Na pitanje da li misli da Beograd može da zahteva pripajanje severnog dela Kosova i Metohije Srbiji, objasnio je da na pregovaračkom stolu postoji zahtev Albanaca iz „Preševske doline“ za ujedinjenjem sa „Kosovom“, ali da razmena teritorija ne dolazi u obzir zato što su građani Preševa, Bujanovca i Medveđe izrazili svoju volju na referendumu 1992. godine. On je dodao se Beograd neće protiviti tom zahtevu, jer je legitiman i ostvariće se na miran način.

„Ako se ovo desi, niko neće biti protiv, ni SAD ni NATO ni EU“, zaključio je.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Tači: Beograd ne bi imao ništa protiv pripajanja „Preševske doline“ Kosovu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.