Tajna dokumenta otkrila: Saradnik CIA se 1955. godine hvalio zajedničkom fotografijom sa Adolfom HITLEROM?!

samoubistvo

foto-ilustracija: Wikipedia/German Federal Archive

Dokumenta sa kojih je skinuta oznaka „poverljivo“ pokazuju da se 1955. godine njihov doušnik hvalio o susretu koji je imao sa Adolfom Hitlerom i priložio fotografije na kojima su on i firer — deset godina posle Hitlerovog samoubistva.

U dokumentima stoji da je 1955. godine šef „Divizije zapadne hemisfere“ CIA primio tajnu belešku, zbog čijeg naslova je sasvim sigurno popio nešto za smirenje. Naslov je bio „Operativni: Adolf Hitler“, prenosi Sputnjik.

Kako je naslov nagovestio, vršilac dužnosti šefa stanice u Venecueli je tvrdio da je od jednog svog kontakta dobio obaveštenje kakvo se dobija jednom u životu — deceniju posle svog navodnog samoubistva u bunkeru, Hitler je i te kako živ i nalazi se u Argentini.

[adsenseyu5]

Jeste Hitler ili nije?

Ukratko, sa jednim od doušnika, Cimelodijem, kontaktirao je prijatelj od poverenja, bivši pripadnik SS trupa, Filip Sitroen, koji je tvrdio da je jednom mesečno u Kolumbiji bio u kontaktu sa Hitlerom, koji je koristio lažno ime Adolf Šatlmajer za vreme putovanja iz Marakaiba, gde je radio u špediterskoj kompaniji.

Sitroen je rekao Cimelodiju da se čak fotografisao sa svrgnutim firerom, a nejasna fotografija je priložena uz belešku.

Takođe je izjavio da je Hitler napustio Kolumbiju i otišao u Argentinu negde u januaru 1955. godine i dodao da je prošlo deset godina od Drugog svetskog rata i da saveznici nisu mogli krivično da gone Hitlera kao ratnog zločinca.

U poruci se zaključilo da ni odeljenje CIA ni Cimelodi nisu mogli da procene valjanost informacije koja je stajala u beleški, ali je ona prosleđena kao informacija od „mogućeg interesa“.

Zapanjeni šef Divizije je tragom beleške pregledao arhivu i pronašao izveštaj star godinu dana u kome ne samo da stoji tvrdnja da Hitler nije mrtav, već se navodi da postoji čitava kolonija nacista u Južnoj Americi. Informacije su i ovog puta došle od Sitroena.

„Filip Sitroen je rekao bivšem članu ove baze da je, dok je radio za kompaniju iz Kolumbije, upoznao osobu koja je jako ličila i uz to tvrdila da je Adolf Hitler. Sitroen je tvrdio da je dotičnog upoznao u naselju Kolonija rezidenata u Tunji, koje je kako tvrdi, naseljeno velikim brojem bivših nacista koji slede ovog navodnog Hitlera sa idolatrijom nacističke prošlosti, oslovljavajući ga sa ’firer‘, pozdravljajući ga nacističkim pozdravom i diveći mu se.“

[adsenseyu1]

Više štete nego koristi

Šef odeljenja je ponovo pisao šefu Divizije, pitajući da li da nastave da istragom potencijalno nestalog Hitlera ili ne.

„Ako Glavni štab želi, odeljenje u Bogoti može da sprovede istragu u vezi sa slučajem ’Adolf Šatlmajer‘ u Tongi u Kolumbiji“, piše u dopisu.

Nedelju dana kasnije, šef Divizije je odgovorio da nema primedbe da preduzme dalju istragu o ovom slučaju.

Istovremeno je smatrao „da će biti potrebno dosta truda i napora oko ove stvari“ bez mogućnosti da se ustanovi bilo šta konkretno.

S toga je predložio da se slučaj odbaci.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net, rs.sputniknews.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Tajna dokumenta otkrila: Saradnik CIA se 1955. godine hvalio zajedničkom fotografijom sa Adolfom HITLEROM?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.