Tibor Varadi: “Činjenica je da Kosmet de fakto nije deo Srbije”

Intervju

Tibor Varadi – foto: Fonet/Nenad Đorđević

Međunarodno pravo, otkad je stvoreno, više je cilj nego stvarnost, kaže za RTS akademik i profesor međunarodnog prava Tibor Varadi.

“Jedan od organa koji bi trebalo da dovedu do stvarnosti je Međunarodni sud pravde, s kojim sam imao kontakte. Video sam da argumenti imaju neku šansu, rekao je Varadi. Ljudi koji tamo rade zainteresovani su za međunarodno pravo”, istakao je profesor Varadi.

Prema njegovim rečima, Kosovo se, mimo međunarodnog prava, odvojilo od Srbije.

“Ja lično mislim da je odvajanje KiM suprotno međunarodnom pravu, ali vam moram reći da u ovom domenu međunarodna praksa nije u dovoljnoj meri pravna praksa. Ishod zavisi od odnosa snaga. Krim, Katalonija, Kurdistan…

I tu su mnogo važniji odnosi snaga, nego pravni principi. Da se vratim na suštinu: u ovom času Kosovo se, mimo međunarodnog prava odvojilo od Srbije. Istovremeno, činjenica je da KiM de fakto nije deo Srbije, tako da argumentacija da treba da sačuvamo Kosovo je takva da čovek može emotivno da je razume, ali teško je sačuvati nešto što u ovom času nije u našem posedu.

I tu je vrlo teško doći do pravog strateškog opredeljenja, jer, ako želimo da sačuvamo ovo sadašnje stanje, onda Kosovo nije deo Srbije, jer, u ovom času, ni administrativna, ni sudska, zakonodavna vlast tamo nije srpska. U slučaju ubistva Olivera Ivanovića, Srbija je htela da naši organi učestvuju u istrazi. Da je Kosovo deo Srbije, naravno da bi to bio posao organa Srbije.

U takvoj situaciji, kad KiM de fakto nije Srbija, iako to nije pravedno, šta je najmudrije? Da li graditi odnose na de fakto stvarnosti, ili na osnovu željene stvarnosti, odgovor nije lak. Ali nekako bi trebalo imati u vidu da, pravedno ili ne, Kosovo u ovom času nije deo Srbije”, rekao je Varadi.

On je istakao da bi “bilo lepo da ovo bude godina zapleta, ali ne misli da je to realno”.

“Ne bi trebalo zaboraviti da na KiM postoji srpski živalj, sa svojim sudbinama i teškim životom, da postoje izuzetna kulturna blaga, a to se može i treba čuvati, bez obzira na to da li je Kosovo de fakto deo Srbije ili ne. Tu ne treba ublažavati zahteve ili popuštati. Srbi na Kosovu imaju pravo na svoj identitet, jezik i kulturu, čak iako KiM nije deo Srbije.

Tu nema dileme, a argumentacija “da sačuvamo Kosovo” se, čini mi se, malo odvojila od realnosti”, kaže Varadi.

(Skandalozno.rs, Izvor: RTS)

1 komentar na "Tibor Varadi: “Činjenica je da Kosmet de fakto nije deo Srbije”"

  1. Ovaj gospodin je veoma lepo i objektivno objasnio nešto što je vidljivo i trebalo biti jasno! Ipak, treba govoriti, odnosno razmišljati kako vratiti KiM u sastavu suverenesti Srbije, a ne “sačuvati” ga! Svakako da to uključuje drugačiji odnos političkih snaga i prilike na međunarodnoj sceni ali Srbija ne sme da se pomiri sa ovim “de fakto” stanjem, Šiptari jesu divljački i necivilizovan narod inače nebi se upuštali u avanture koje imaju dalekosežne posledice na buduće naraštaje. Što se tiče NATO pakta, to su razbojnici i divljaci većeg kalibra da bi o njima ovde komentarisali!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.