Tri su scenarija za “veliko finale” između Beograda i Prištine

Kosovo

Priština – foto: Wikipedia

Tri su scenarija za “veliko finale” između Beograda i Prištine, međutim, sudeći prema onome što prenosi “Koha”, nijedan scenario ne podrazumeva kompromis.

Da postoje tri scenarija konstatovano je na konferenciji u organizaciji Istraživačkog instituta za evropske poslove i razvoj (RIDEA) i Grupe za istraživanje balkanske politike (BPRG), uz podrsku Ambasade Norveške.

A prema onome što prenosi prištinski list Koha ditore, nijedan od ta tri scenarija, međutim, zapravo ne podrazumeva kompromis, na čemu insistira Srbija.

Prvi scenario je nastavak “statusa kvo“, po formuli “čekati i videti“, odnosno “prekinuti“ u određenom trenutku za koji se proceni da je povoljan.

To bi, kao i do sada, značilo nastavak političkih i tehničkih pregovora u odvojenim aspektima, bez opšteg okvira i jasno definisanih ciljeva i rokova.

Taj scenario, veruju učesnici skupa, nije održiv, a Priština, bar kako je ocenjeno, od njega nema koristi.

Drugi mogući scenario podrazumevao bi potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa Beograda Prištine, koji bi za rezultat imao uzajamno priznavanje.

Realnija, odnosno “mekša” verzija ovog scenarija podrazumeva pravno obavezujući sporazum, kojim bi se Srbija saglasila sa pridruživanjem Kosova međunarodnim organizacijama, na prvom mestu UN, ali bez formalnog priznavanja kosovske nezavisnosti.

Treći scenario podrazumeva potpunu normalizaciju odnosa, uključujući međusobno priznavanje, putem “re-regulacije granice“, što, kako navodi Koha, “sadrži određene rizike i nepoznanice, uključujući i mogućnost da destabilizuje ceo region“.

Međutim, ocenjeno je da svaki sporazum predstavlja uspeh i otvaranje puta za potpunu normalizaciju odnosa između “dve strane“, stabilizujući region i obezbeđujući brže usmeravanje ka članstvu u EU.

Imperativ je, dodaje se, da sporazum ima potpunu podršku svih, uz pružanje jasnih garancija EU, bez dvosmislenosti, a sam proceš bi trebalo da bude politički i društveno sveobuhvatniji i transparentniji.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Tri su scenarija za “veliko finale” između Beograda i Prištine"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.