Tuži britansku policiju: Nakon što sam svedočila protiv Miloševića, moj život se pretvorio u pakao!

predsednik

Svedok tužilaštva u suđenju protiv bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića želi da tuži britansku policiju zbog toga što se, kako kaže za britanski “Sandej tajms”, njen život “pretvorio u pakao” nakon što je ubačena u program za zaštitu svedoka.

Bivša advokatica iz Beograda odlučila je da proda svoj stari stan u srpskoj prestonici, i iskoristi novac za podizanje tužbe protiv britanske policije.

Žena, koja sada živi u gradiću na severu Engleske, i radi u kompaniji “Marks i Spenser”, kaže da je “čitav njen prethodni život obrisan.”

Da bi ispunila svoj plan, prvo što mora da uradi jeste da povrati svoj pređašnji identitet. Ona je bila jedna od ključnih saradnika Željka Ražnatovića Arkana.

Odluku o promeni imena I priključivanju program za zaštitu svedoka donela je nakon što je na nju, kako tvrdi za “Sandej tajms”, pokušan atentat 2003. godine, nedugo pošto je svedočila protiv Miloševića.

[adsenseyu1]

– Ne razmišljam o riziku, jer želim da govorim slobodno i otvoreno. Smatram da svedoci i žrtve moraju da budu zaštićeni, i da im se mora dozvoliti slobodno izražavanje. Anonimnost pravi kriminalca od mene, a ne od onih koji to zaista jesu – izjavila je za “Sandej tajms.”

Poznata pod šifrovanim imenom “Svedok B129”, ova žena je svojim svedočenjem na suđenju Slobodanu Miloševiću govorila o etničkom čišćenju muslimana na području BiH tokom građanskog rata devedesetih godina.

Iako je njen identitet bio sakriven tokom suđenja, jedan od tehničara je greškom pustio pravu boju njenog glasa. Ona sada tvrdi da je to atentatorima pomoglo da otkriju ko je, i zatim pokušaju da je pregaze kolima na beogradskim ulicama.

Nakon ovog incidenta, “B129” se sa svojim suprugom premestila u “sigurnu kuću”, koju je čuvala britanska policija.

Identiteti su im obrisani, a smešteni su u “oskudni objekat” na severu Engleske, sa sredstvima za život u iznosu od svega 100 funti nedeljno.

“Maltretiranje” od strane britanske policije

Njihova prethodna akademska dostignuća su takođe obrisana iz dosijea, te je pronalaženje adekvatnog zaposlenja predstavljalo nemoguću misiju.

– Ja ponovo pokušavam da dobijem diplomu pravnika, dok je moj muž morao čak i da polaže vozački ispit ponovo – navela je svedokinja.

Njih dvoje su uspeli da pronađu kakve-takve poslove i čak prošire porodicu u Britaniji, ali tu se nisu završili pokušaji stranih službi da je iskoriste kako bi se, kako kaže, “pravdi priveli još neki ratni zločinci sa područja bivše Jugoslavije.”

Izjavila je da je 2010. godine preživela “maltretiranje” od strane britanske policije i čelnika u programu za zaštitu svedoka, koji su joj pretili sudskim pozivima, a čak i zatvorskom kaznom ukoliko ne svedoči protiv još dva Srbina koji su počinili ratne zločine.

Sada, svedok “B129” želi priznanje za svoju borbu protiv ratnih zločinaca i doprinos koji je dala u njihovom hapšenju, a za koju je jedino dobila život u oskudici, na margini britanskog društva.

Obećali su mi stan i automobil, a dobila sam samo pretnje i život u bedi

 

Svedočila o zločinima Arkanovih “Tigrova”

Svedok b-129 je svedočila dva dana na suđenju Slobodanu Miloševiću u aprilu 2003. godine. Kao zaštićeni svedok Tužilaštva, ona je tvrdila je da Državna bezbednost Srbije kontrolisala, angažovala i plaćala Srpsku dobrovoljačku gardu pod komandom Željka Ražnatovića Arkana. Ona je svedočila o učestvovanju  “Tigrova” u “operaciju Banjaluka” 1995. godine. Tvrdila je i da su arkanovci za ovu operaciju dobili 3 do 4 miliona maraka od DB Srbije. Svedokinja B129 na suđenju izjavila i da su “Tigrovi” iste godine imali zadatak da na planini Treskavici, blizu Sarajeva, preseku komunikacije oko grada. Tom prilikom oni su, prema svedočenju svedokinje B129 najpre mučili a potom i ubili većinu zarobljenih Muslimana.

Reporteru “Sandej tajmsa” otkrila je da su je pripadnici policije obmanjivali obećanjima o “mnogo boljem životu u programu zaštite svedoka, dobijanju stana i automobila”, a da je od tih obećanja dobila samo pretnje i život u bedi.

“B129” bila je u društvu samog političkog vrha Jugoslavije, a prisustvovala je i venčanju Željka Ražnatovića o Svetlane Veličković-Ražnatović, kao jedna od počasnih gošći i najbližih Arkanovih saradnica.

[adsenseyu1]

Na suđenju Slobodanu Miloševiću, “B129” izjavila je kako Arkan i njegovi “Tigrovi” nisu počinili nikakvo etničko čišćenje i zločin, tvrdeći da su oni “pripadnici elitne vojne jedinice koja nikada nije napadala civile, već isključivo protivničku vojsku”.

Ona kaže da je za Arkana počela da radi “kao mlada devojka koja je tek diplomirala na Pravnom fakultetu”.

– Trebao mi je novac. U početku sam verovala da se njegovi Tigrovi bore isključivo za srpski narod, ali su mi te iluzije ubrzo srušene. Shvatila sam da se sve vrti oko novca i šverca. Ipak, i dalje smatram da Arkan i njegova garda nisu počinili etničko čišćenje, i čvrsto verujem u to – izjavila je u jednom od nekoliko untervjua za “Sandej tajms”.

– Ne branim nijednu stranu. Smatram da je rat krajnje i najgore rešenje za bilo koji problem – izjavila je za kraj.

Nalazim se u mnogo goroj situaciji od onih koji su činili zločine

Krajem 2014. je, po prvi put nakog 11 godina života u inostranstvu, “B129” sa suprugom na kratko posetila Srbiju. Izjavila je da ne može da se otme utisku da je iskorišćena i odbačena, te da je njena žrtva prošla nenagrađeno.

Milošević je preminuo u zatvoru 2006. godine, pre nego što je suđenje završeno, a dvojica Srba protiv kojih je svedočila 2010. godine oslobođeni su optužbi.

– Iskoristili su me. Oni protiv kojih sam svedočila žive slobodno u svojim kućama, a ja sam zarobljena u ovom lošem životu. Nalazim se u mnogo goroj situaciji od onih koji su činili zločine – rezignirano je poručila novinaru “Sandej tajmsa.”

(Skandalozno.rs /Blic)

16 komentara na "Tuži britansku policiju: Nakon što sam svedočila protiv Miloševića, moj život se pretvorio u pakao!"

 1. a šta si tražila to si dobila

 2. Ne trebate da sakrivate identitet te zene …njeno ime je vec objavljeno i zna se da je jedna rospija iz Beograda …Sto je rospija trazila to je i dobila …..

 3. a svidela ti se ideja da odes u englesku i mislila si da ces dobiti milione evra gospodjo B129 (zigosana kao krava) kote j… mozda si isuvise bila gresna pa te,, stiglo,, da ne kazem sta ….a i nasla si kome ces da verujes oni nas sjebali pa sad kao brane nas cccc nikad kraja glupostima…i nikad kraja prodanih dusa za saku dolara pa zato nas i mrze i gledaju kao najgore ljude da ne kazem stoku potkupljivu….

 4. Nije to ništa šta te još čeka kobilo.

 5. Пишите ћирилицом, гугл нам нуди превод са хрватског!

 6. Ako imas patnju,nju si i zasluzila!

 7. Ocigledno da oni nisu cinili zlocine, inace ih Haski tribunal sigurno ne bi oslobodio, a ukoliko i dalje kao svjedok smatras da su ih cinili onda zasigurno zasluzujes sve to sto ti se zbiva.

 8. ko s djavolom tikve sadi, o glavu mu se lupaju!

 9. zeno ko te *** kad si usla u kolo s britancima a protiv svojeg naroda,kad si glupa nek te satru zasluzila si,ne zali se vise

 10. Trazila si…dobila si..trebalo bih vise da te provociraju..lazno svedocis protiv svog naroda.

 11. Ne mogu da verujem!! Kako te nije sramota??? pa zar si stvarno toliko glupa i naivna, skolovana , obrazovana , a ipak tako jadna? ja bih se sakrila u misju rupu , da nikad vise ne vidim beloga dana. Idi truni u svom novom domu u bedi i bolesti. Crkni!

 12. Bog te kaznio, nikad ne imala ni doma, ni roda ni poroda, sve ti se zatrlo…………….Ne sto si svedocila, nego sto si izdala i Srbiju i srpstvo. tudjionima i dusmanima………

 13. Ne kad izdaš druga, nego kad izdaš zemlju radi jednog stana i jednog auta. Koji su to mozgovi. Ni danas nije ništa bolje.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.