Ujedinjene nacije: Poslednje tri godine najtoplije su ikada zabeležene, a biće i još gore

Klimatske promene

foto: Earth Timelapse

Protekla 2017. godina samo je još jedan dokaz galopirajućeg globalnog zagrevanja, čiji trend stalnog porasta ne može da se zaustavi.

Posle 2016. godine, 2017. godina je druga najtoplija godina otkako postoje merenja. Svetska meteorološka organizacija UN to je objavila na svom Tviteru.

Godina 2017. bila je za 1,1 stepen toplija od godina pred-industrijskog razdoblja.

Od nje je jedino toplija bila 2016. godina, ali je 2016. ključni faktor bio i El Ninjo pa ako se to uzme u obzir, onda je 2017. godine u kojoj El Ninja nije bilo, zapravo najtoplija godina od kada se vrše merenja.

Poslednje 3 godine su najtoplije, a taj trend bi mogao da se nastavi i u 2018. godini, što je veoma alarmantan podatak.

Raste i koncentracija gasova u atmosferi, nivo mora takođe je u porastu, temperatura vode u okeanima je na rekordno visokom nivou, što za posledicu ima smanjenu ledenu površinu na oba pola, koja iznosi daleko ispod proseka.

Prema ranijim istraživanjima pokazalo se da ako čovečanstvo ne učini ništa, svet će biti izložen strašnim olujama koje do sada još nisu viđene, otopio bi se led, a suše bi dovele do milijarde klimatskih izbeglica i ratnog haosa. Samo pola stepena moglo bi biti odlučujuće za budućnost čovečanstva.

Naučni časopis Prirodne klimatske promene (Nature Climate Change) pisao je o istraživanju koje tvrdi da bi Zemlja u slučaju globalnog zagrevanja za samo pola stepena više mogla postati pustinjska planeta, čak do trećina Zemlje mogla bi postati pustinja.

Ako bi se globalno zagrevanje ograničilo na 1,5 stepen, umesto na 2, to bi spaslo ljude i prirodu u jugoistočnoj Aziji i južnoj Evropi, kao i južnoj Africi, srednjoj Americi i južnoj Australiji. Ako čovečanstvo ne učini ništa, sledi otvaranje vrata pakla, pokazuju nove studije. Svet bi tada bio izložen strašnim olujama koje do sada još nisu viđene, otopio bi se led, a suše bi dovele do milijarde klimatskih izbeglica i ratnog haosa.

Zemlja bi do 2100. godine mogla da se zagreje za 4 stepena ako se ne smanji ispuštanje ugljen-dioksida u atmosferu.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/dnevnik.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ujedinjene nacije: Poslednje tri godine najtoplije su ikada zabeležene, a biće i još gore"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.