Ukoliko bi se ovaj FENOMEN ponovio, ZEMLJA bi bila potpuno UNIŠTENA!

Ilustracija

Američki naučnici istraživali su kvarcne kristale koji su ostali nakon magme nastale usled super-erupcije vulkana pre 760.000 godina, i došli do saznanja da bi Zemlja bila potpuno uništena ukoliko bi se sličan fenomen ponovio.

[adsenseyu6]

Eksplozija bi bila toliko jaka da bi u atmosferu poslala ogromnu količinu pepela, koji bi potpuno poremetio vremenske prilike na planeti u narednih nekoliko godina.

Usledili bi glad, zdravstvena kriza i globalni nemiri – kaže jedan od istraživača sa univerziteta u Čikagu, koji je zajedno sa kolegama sa univerziteta Vanderbilt sproveo studiju.

Jedna od najgorih stvari je to što bi svet za pripremu odbrane od ovakvog udara ima maksimum godinu dana, navodi se u studiji, prenosi “Dejli mejl”.

– Ovakvi fenomeni se dešavaju iznenada, naučnim rečnikom govoreći. A ako saznate da će Zemlja biti uništena za godinu dana, to je prilično iznenada – rekao je naučnik.

Istraživanje je sprovedeno u Bišop Tafu u Kaliforniji, gde se super-erupcija dogodila pre 760.000 godina, i napravila krater dugačak 30 kilometara i širok skoro 17. Danas se u toj uvali nalazi dolina Kaldera.

Super-erupcije kroz istoriju

U istoriji sveta dogodilo se nekoliko ovakvih fenomena. Najskorija super-erupcija desila se pre 26.500 godina na Novom Zelandu, u vulkanskoj zoni Taupo. Erupcija je dobila ime Oruanui.

[adsenseyu1]

Pre 40 hiljada godina velika erupcija dogodila se u današnjem Kampi Flegreiju u Italiji.

Trideset hiljada godina pre izlivanja lave u Italiji, ogromna erupcija desila se na Sumatri.

(Skandalozno.rs, Izvor: Blic, foto-ilustracija: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ukoliko bi se ovaj FENOMEN ponovio, ZEMLJA bi bila potpuno UNIŠTENA!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.