Ukrajina: Najplodnija zemlja na svetu na meti kompanije Monsanto!

Najplodnije tle na svetu

Ukrajinski pojas crne zemlje je verovatno najplodnije tle na našoj planeti. Ovu zemlju su već odavno nazvali “žitnicom Evrope”, tako da međunarodni agrobiznis “slini” nad prilikom da je se dočepa.

Kombinacija ekonomske katastrofe i korupcije režima u Kijevu čini izuzetnu priliku za Monsanto da pribavi veliku površinu zemlje za gajenje GMO.

Između ostalog, konflikt u Ukrajini je povezan sa eksploatacijom prirodnih resursa. Ovo uključuje uranijum i druge minerale, a naročito ukrajinsko plodno tle. Ova zemlja je na trećem mestu u svetu u izvozu kukuruza i peti najveći izvoznik pšenice. Ukrajinska “crnica” formira debeo sloj bogat hranljivim sastojcima. Teško je naći zemlju koja je lakša za obrađivanje, pa globalne korporacije traže način da je kontrolišu.

Ova borba nije ništa novo. Više od 1,6 miliona hektara (skoro kao površina američke države Nju Džersi) je već prodato strancima. Najveći kupci su kompanije iz Luksemburga, Kipra (možda kao pokriće za ruske ili ukrajinske oligarhe) i Francuske.

Kina je 2013. godine potpisala ugovor o kupovini više od 3 miliona hektara (30.000 kvadratnih kilometara) što je, otprilike, veličina Belgije i oko 5% ukupnog plodnog zemljišta u Ukrajini, ali sada postoje sumnje u konačnu realizaciju ovog posla.

[adsenseyu1]

Oligarsi vide poljoprivredni sektor kao još jedan izvor profita, i to su ljudi koji su preuzeli kontrolu nad većinom resursa. Najbogatiji čovek u Ukrajini, Rinat Ahmetov, vlasnik je ogromnih poseda zemlje. Isto važi i za Olega Bakmatjuka, jednog od najvećih proizvođača jaja na svetu. Njegova kompanija je registrovana na Kipru. Neki od najvećih stranih veleposednika su US NCH Capital (400.000 hektara) i Russian Ukrainian Agrarian Investments (260.000 hektara).

Sa režimom u Kijevu koji gravitira prema SAD, otvoren je put za međunarodni agrobiznis. Do sada, zakoni i propisi su bili prepreka za kompanije kao što je Monsanto, ali pod velikim pritiskom Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i “savetnika” iz Vašingtona, ekstremno desno krilo režima u Kijevu će ih ubrzo promeniti.

Suština je u tome da ukrajinski zakon nije dozvoljavao upotrebu genetski modifikovanih organizama (GMO), ali u Sporazumu o pridruživanju sa Evropskom unijom sada stoji član koji kaže da “obe strane treba da sarađuju u proširenju primene biotehnologije”.

Ovaj član će biti iskorišćen za implementaciju GMO u Ukrajini.

(skandalozno.rs)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ukrajina: Najplodnija zemlja na svetu na meti kompanije Monsanto!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.