Vašington post zaprepašćen: TRAMP otkrio RUSIMA “više nego što je Amerika podelila sa svojim saveznicima”!

Intervju

foto: Reuters

Dan nakon što je otpustio šefa FBI, Donald Tramp otvorio je dušu šefu ruske diplomatije i, kako pišu mediji u Americi, rekao mnogo više nego što je smeo.

Tramp je navodno Sergeju Lavrovu, ruskom ministru spoljnih poslova, i Sergeju Kisljaku, ruskom ambasadoru u SAD, odao poverljive informacije o Islamskoj državi. „Vašington post”, pozivajući se na američke zvaničnike, čak tvrdi da je Tramp Lavrovu otkrio „više nego što je Amerika podelila sa svojim saveznicima“.

S obe strane stižu suprotne izjave. Ruska strana tvrdi da nikakvog odavanja tajni nije bilo. Iz Kremlja su oštro reagovali na medijske natpise, nazvavši ih „budalaštinama sa kojima nemaju nikakve veze“, dok Tramp kaže da je „podelio određene informacije sa Rusijom, na šta ima puno pravo“.

[adsenseyu5]

– Kao predsednik, želeo sam da podelim informacije sa Rusijom. Imao sam puno pravo da podelim podatke o terorizmu i bezbednosti na avio-letovima. Uz to, želim da Rusija značajno pojača svoju borbu protiv ISIS-a i terorizma – napisao je Tramp na Tviteru.

Stručnjaci za američku bezbednost za „Biznis insajder“ objašnjavaju da Tramp zaista ima pravo da kao predsednik oda određene tajne drugoj strani ukoliko proceni da je to potrebno. Međutim, po njihovim rečima, ono što predstavlja problem u ovom slučaju je to što Tramp nije odao tajne koje su prikupili američki obaveštajci. Poverljive podatke prikupio je partner SAD preko veoma osetljivog obaveštajnog partnerskog sporazuma. Prema podacima novinara, te informacije su bile tolika tajna da su se krile od saveznika i bile su dostupne samo ograničenom broju ljudi u vlasti SAD.

Iako se ne navodi o kome je reč, mediji pišu da je u pitanju „ključni saveznik koji ima pristup srcu Islamske države“, kao i da je sporazumom predviđeno da se te informacije ne dele sa trećom stranom. Stručnjaci procenju da će ovim potezom Tramp izgubiti dragocen izvor informacija, što potencijalno može da znači i opasnost po nacionalnu bezbednost.

Ukoliko je zaista tako, Tramp nije samo prekršio zakletvu koju je položio kada je stupao na dužnost predsednika, koja ga obavezuje da brine o bezbednosti građana SAD, već je ugrozio i borbu protiv najopasnije terorističke organizacije na svetu, što je inače bilo jedno od njegovih najvažnijih obećanja u kampanji.

[adsenseyu1]

Ova afera naneće štetu Americi kao pouzdanom partneru, pa bi mogla da se odrazi i na buduće razmene poverljivih informacija u nekim drugim oblastima, kao i saradnju obaveštajnih službi, piše „Vašington post“.

Takođe, ova afera novi je argument za Trampove protivnike koji mu zameraju blagonaklon stav prema Vladimiru Putinu i bliske veze sa Moskvom, što je Tramp više puta demantovao.

Američki mediji, ali i mnogobrojni zvaničnici, ipak stoje pri stavu da je Rusija hakovala izbore u SAD i pomogla Trampu da dođe na vlast. Vođeno je više istraga vezanih za hakovanje, ali i protiv Trampovih saradnika, od kojih su mnogi navodno povezani sa Moskvom, uključujući i članove porodice američkog predsednika.

Putinove oči i uši u Vašingtonu

Tramp je navodno osetljive informacije podelio i sa Sergejom Kisljakom, ruskim ambasadorom u SAD. Kisljak je široj javnosti postao poznat pre nekoliko meseci kada su mediji u Americi objavili da je bio u kontaktu sa smenjenim savetnikom za nacionalnu bezbednost Majklom Flinom, Džefom Sešnsom pre nego što je postao državni tužilac, pa čak i Trampovim zetom Džaredom Kušnerom. Kisljak je bivši obaveštajac koji je u SAD više od tri decenije.

[adsenseyu1]

Tramp od Izraela dobio tajne podatke koje je prosledio Rusiji

Tajni obaveštajni podaci koje je američki predsednik Donald Tramp preneo ruskim zvaničnicima tokom sastanka u Beloj kući prošle nedelje dobijeni su od Izraela, objavio je danas Njujork tajms pozivajući se na izjave dva američka zvaničnika.

Neimenovani zvaničnici naveli su i da je Izrael prethodno tražio od SAD da pažljivo rukuju tim obaveštajnim podacima, preneo je Njujork tajms.

Prema navodima koje je list objavio na svom sajtu, otkrivanje osetljivih izraelskih podataka Rusiji moglo bi da našteti odnosima SAD i Izraela, pogotovo što bi Rusija mogla da ih prosledi Iranu, najvećoj izraelskoj pretnji na Bliskom istoku.

Izrael je jedan od najvažnijih saveznika SAD i glavni izvor obaveštajnih podataka na Bliskom istoku, a izraelski zvaničnici nisu potvrdili da je ta država bila izvor informacija koje je Tramp podelio s Rusima.

Ambasador Izraela u SAD Ron Dermer potvrdio je u izjavi za Njujork tajms da će dve zemlje održati bliske odnose u borbi protiv terorizma.

– Izrael ima puno poverenje u odnos sa SAD kada je reč o međusobnom deljenju obaveštajnih podataka i raduje se produbljivanju tog odnosa u predstojećim godinama – izjavio je Dermer.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs, Agencije)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Vašington post zaprepašćen: TRAMP otkrio RUSIMA “više nego što je Amerika podelila sa svojim saveznicima”!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.