Vladari sveta traže ukidanje prava veta u Saveta bezbednosti!

Ukidanje prava veta?

Nova globalna pretnja po čovečanstvo je inicijativa da se ukine pravo veta u Ujedinjenim Nacijama kako bi se mimo nje mogla sprovoditi tortura nad drugim narodima i naravno bombardovanje država koje im ne odgovaraju. Treba im ukidanje veta kako bi silom ceo svet pokorili.

Dok Ujedinjene nacije i  njihovo „sprovođenje zakona“ i žestoko naoružana vojska postaju sve moćniji, rastuća koalicija vladara širom sveta otvoreno traži da se vlada SAD i četiri druge permanentne članice Saveta bezbednosti UN liše prava na veto. Bez preteranog objašnjavanja posledica, novinari su takođe promovisali ovu odluku. Ako se takve „reforme“ usvoje, implikacije za svet bi bile ogromne, dozvoljavajući Ujedinjenim nacijama i režimima njihovih članica da se navodno „povežu“, protiv veto odluka za čovečanstvo – uključujući postavljanje trupa UN.

Ironično, uprkos većinski aristokratskom sastavu globalnog tela – žestoko ismejanom kao „diktatorski klub“ zbog totalitarnog rasporeda članstva – podržavaoci eliminisanja veta raspravljaju da bi takav potez načinio UN „demokratskim“. Naravno, u Generalnoj skupštini UN, glasovi tirana poput Roberta Mugabea iz Zimbabvea, Raula Kastra iz Kube, Kim Džong Una iz Severne Koreje, ili bilo kojeg drugog hvalisavog diktatora nose istu težinu kao reč onih čije su vlade odabrane kao na Zapadu. Čak i genocidalne masovne ubice imaju svoj glas. Inače, prema rečima UN, to je „demokratija“.

Govoreći na 69. sastanku Generalne skupštine UN u Njujorku, nacionalne vođe i diktatori raznih ubeđenja su zahtevali hitnu „reformu“ globalnog stava. Među traženim reformama, poseban naglasak je bio na daljem osnaživanju UN i  guranju dugoročnog plana da se dozvoli režimima članica UN da diktiraju politku za ceo svet ili čak pokrenu planetarne ratove bez rizikovanja veta od strane većih sila.

Desetine predstavnika vlade na visokom nivou, uključujući neke koji rukuju vetom, takođe su gurali granice moći vetoa, predlažući da ne treba da se koristi za „masovna zverstva“.

Trenutno, 5 permanentnih članica Saveta bezbednosti UN – vlade SAD, komunističke Kine, Rusije, Velike Britanije i Francuske – su u mogućnosti da blokiraju veće odluke UN-a uz upotrebu veta. Koristeći to pravo, bila koja od tih vlada može da blokira, na primer, postavljanje trupa UN ili „povezivanje“ mera člana VII. Kritičari ipak žele da se to završi. „Svet je veći od 5“, žalio se turski predsednik Erdogan, islamista čija vlada je najgori progonitelj novinara, tokom svog govora u UN prošle nedelje.

Drugi lideri UN država članica teraju istu politiku. Peruanski predsednik Olanta Humala Taso, između ostalih, tvrdi da „status kvo“ čini UN neefikasnim. „Kapacitet Saveta bezbednosti da odgovori na različite krize u različitim delovima sveta oslikava potrebu za reformisanje metodologije rada“, rekao je on, pozivajući na permanentnije i češće rotiranje članova Saveta bezbednosti kako bi proizveli „demokratski“ sistem i ostvarili ono što međunarodnici nazivaju „globalno vladanje“.

Brutalna diktatura u Eritreji je još tvrđa, oni optužuju „dominantne sile“ da navodno blokiraju „vitalne“ reforme UN. „Ujedinjene nacije, organizacija koja prividno predstavlja čitavu zajednicu nacija i ljude celog sveta, zaglavila se u prošlosti“, objasni je eritrejski ministar spoljnih poslova Osman Saleh, čiji je neodabrani režim čuven po mučenju disidenata. „Dominira manjina, a marginalizovana je preovladavajuća većina. Njihove strukture i institucije su anahronizam modernog sveta“.

Ironično, uprkos Salehovoj podršci „većini“, svemoćni „predsednik“ eritrejskog režima je na vlasti još od 1993. godine, a sve druge partije su zabranjene. „Mučenje, proizvoljno kažnjavanje i priliče restrikcije slobode izražavanja, asocijacije i političkih sloboda ostaju rutina u Eritreji“, reklo je Udruženje za ljudska prava o režimu koji je sankcionisan 2011. godine zbog niza zloupotreba. Pretpostavlja se da briga za „većinu“ igra ulogu samo kod vlada članica UN, ali ne i kod naroda.

Saleh tvrdi da UN moraju sa više energije da deluju na „fundamentalne ciljeve zbog kojih su uspostavljene“, koje je opisao kao „globalni mir i bezbednost“, eliminisanje siromaštva, osiguranje „održivog razvoja“, napredovanje u pojmovima vezanim za „ljudska prava“, izbegavanje epidemija, „zaštitu okoline“ i osiguranje „jednakosti“. Drugim rečima, neograničena moć po pitanju svega. On zato osuđuje „ciničko protivljenje dominantnih sila“ za navodo blokiranje napora da se „demokratizuje“ UN.

Iz Azije, japanski premijer Šinzo Abe takođe insistira na reformama Saveta bezbednosti UN, tražeći da njegova vlada dobije permanentnog člana. „Moja je želja da države dele iste ciljeve i rade zajedno na konačnom rešavanju dugo stojećeg pitanja o reformi UN na način koji oslikava realnost 21. veka“, rekao je on, dodajući da je japanska vlada radila na napredovanju UN još otkad se priključila 1956. godine.

Čak su se i neki evropski lideri uključili. Poljski predsednik Bronislav Komorovski je takođe napao pravo veta, besan zbog sposobnosti Vladimira Putina da spreči „akcije“ UN u Ukrajini.

„Moja glavna poruka je da bi UN trebale proći kroz reforme kako bi institucija bila u mogućnosti da se suoči sa pretnjama koje danas postoje“, rekao je on u Varšavi. „Mislim da je blokiranje Saveta bezbednosti po pitanju Ukrajine znak generalne slabosti UN“.

Značajniji su možda koraci koje preduzimaju francuska i britanska vlada – permanentne članice koje obe imaju pravo na veto – da se odreknu svojih moći u okviru globalne šeme. Francuski ministar spoljnih poslova Lorent Fabijus, na primer, koji predstavlja bankrotiranu socijalističku vladu Francuske, pozvao je 5 permanentnih članica da se „dobrovoljno“ uzdrže od blokiranja mera po pitanju onoga što on naziva „masovnim zločinima“. Zahtevajući dogovor o ograničenju veta do sledeće godine, on je dodao: „Ne smemo ostati paralisani“.

Obamin radikalni ambasador u UN, Samanta Pauers, koja otvoreno tvrdi da SAD treba da se odrekne još jednog „dela“ nacionalnog suvereniteta zarad globalističke šeme, nije specifikovala da li podržava porast mišljenja protiv veta. Analitičari misle da vlada SAD najčešće i regularno koristi svoje pravo na veto da bi blokirala rezolucije protiv Izraela, te da je malo verovatno da će se Vašington zalagati za ukidanje veta.

Britanski ambasador Mark Lajal Grant, pohvalio je predlog francuske vlade da se ograniči moć veta. „Velika Britanije je zaprepašćena nedavnom zloupotrebom po cenu miliona civila koji pate“, rekao je on, pozivajući se na vlade Rusije i komunističke Kine koje koriste veto da blokiraju „intervenciju“ UN protiv sirijskog vladara Bašara el Asada.

Obamina ambasadorka Pauers takođe se uzbunila zbog vetoa po pitanju Sirije. Moskva i Peking, citirajući krvave „intervencije“ koje je odobrila UN,prikazali su svoje odluke kao način da spase UN i njene članice od sebe samih.

Ipak, uzbuna oko odluka o Siriji je poslužila kao ključni izgovor za napadanje vetoa godinama. Tako je 2012. godine predsednik Generalne skupštine UN Nasir Abdulazis al Naser iz Katara oštro reagovao na veto Rusije i Kine povodom mera da se svrgne Asad, raspravljajući da je vreme da se sistem promeni.
On je tvrdio da je upotreba veta pretnja „svetskom miru“ i da stoji na putu UN da postane prava, globalna, autokratična vlast koja se pita za sve od zdravlja, hrane do ljudskih prava na sigurnost, klime i menadžmenta krize. „Potrebne su nam efektivne UN i veoma efektivan Savet bezbednosti UN“, tvrdio je al Naser.

Naravno, sa izvršnom branšom vlade SAD koja već generacijama dominira globalistima UN, veto SAD je više simbolična, pre nego stvarna prepreka šeme „globalne vlade“. Umesto rasprave o ukidanju veta, trebalo bi da se raspravlja o finansiranju UN od strane Amerike.

Ako Amerikanci zahtevaju da njihovi odabrani predstavnici prestanu da finansiraju UN, onda će Američki akt za suverenu restauraciju koji održava veto postati sporan. Diktatori će tada moći da „demokratizuju“ koliko god hoće, a Amerikanci će sačuvati svoje blago, nezavisnost i slobodu.

(Webtribune.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Vladari sveta traže ukidanje prava veta u Saveta bezbednosti!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.