Vlado AZINOVIĆ: Postoji mogućnost terorističkog napada u BiH koji bi imao razmere napada u Briselu ili Parizu!

Napad u Belgiji

BRISEL – foto: Tviterconflict News

Postoji mogućnost terorističkog napada u BiH koji bi imao razmere napada u Briselu ili Parizu, ocenio je jedan od vodećih stručnjaka u oblasti borbe protiv terorizma na području Balkana Vlado Azinović.

Azinović je dodao da se bezbedonosne službe BiH uspešno bore i predstavljaju kompetentnog partnera sličnim službama u svetu u sprečavanju ovih bezbedonosnih izazova.

“Bilo bi jako neodgovorno da se ponašamo kao da to ovde ne može da se dogodi. Potrebna je jedna doza opreza kada je u pitanju ponašanje agencija, ali i nas građana prema tome.

Ona naravno postoji i mislim da agencije koje se brinu o ovakvim sigurnosnim izazovima to rade na vrlo kompetentan i odgovoran način. S druge strane ne treba izazivati paniku niti strah”, rekao je Azinović na konferenciji koju je u Konjicu organizovala misija OEBS-a u BiH.

Pojasnio je da i mnogo organizovanije države nisu u stanju da se suprotstave novim bezbedonosnim iskušenjima budući da su počinioci terorističkih dela osobe koje nikada nisu bile zavedene u policijskim dosjeima.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

“To naravno nije slučaj samo u BiH. To je fenomen s kojim se bore i ne uspevaju da izađu sa njima na kraj ni puno bolje opremljene, kompetentnije, bolje organizovane države. To postaje globalni fenomen“, ocenio je Azinović.

Profesor s Visoke škole CEPS-a i donedavni pomoćnik ministra bezbednosti zadužen za terorizam, Vjekoslav Vuković, upozorio je da veliki bezbedonosni problem predstavljaju borci povratnici s ratišta, posebno iz Sirije i Iraka.

Šef misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur ocenio je veoma važnom ulogu medija, posebno stoga jer su i sami mediji bili žrtve terorističkih napada.

“Važno je da novinari shvate kakav uticaj i odgovornost imaju u ovom kontekstu. Moraju da urade sve kako bi smanjili doprinos terorističkoj propagandi tako što će smanjiti broj senzacionalističkih informacija”, pojasnio je  Mur.

(avaz.ba)

Budite prvi sa komentarom na članku "Vlado AZINOVIĆ: Postoji mogućnost terorističkog napada u BiH koji bi imao razmere napada u Briselu ili Parizu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.