VOJNA PARADA KOJU SU SVI U SFRJ UPAMTILI: Ovako je JNA 1985. pokazala svetu svoju moć -VIDEO

Jugoslavija

Foto: Printscreen/Youtube

BEOGRAD – Nedavna vojna vežba Čelik 2017 koja je održana 9.maja na Dan pobede nad fašizmom ponovo je aktuelizovala priču o vojnim paradama koje su održavane u SFRJ. Posebno su bile upečatljive dve jedna održana 1975 godine pred vrhovnim komandantom Josipom Brozoom Titom i vojna parada 1985. koja je ujedno bila i poslednja.

Parada se održavala  u čast pobede nad fašizmom. Posebno je bila upečatljiva parada koja je održana 1985 godine.

[adsenseyu5]

Ostaće upamćena p otome što je JNA na njoj prikazala sav svoj ubojni potencijal, prvi put javnosti su prikazani domaći tenkovi M 84 doduše u mešanom sastavu sa T 72.

Ono po čemu će ipak više ostati u sećanju jeste to što su neki od učesnika u ovoj paradi šest godina kasnije postali ratni komandanti od Slovenije, preko Hrvatske i BiH.

[adsenseyu1]

Mnogi od njih i danas tvrde da nikada nisu bili učesnici ove parade i marširali ispred bine na kome se nalazili članovi Predsedništva SFRJ i vojnog vrha.

Inače to je bila prva i poslednja parada koja je organizovana bez Josipa Broza Tita.

SFRJ je tada demonstrirala svoju vojnu moć, a ukupno je u njoj učestovalo 11.000 vojnika iz čitave SFRJ, kao i 760 artiljerijskog oružja, 113 borbenih i 506 neborbenih vozila, koji su prodafeilovali ispred tada Savezne Skupštine SFR Jugoslavije.

[adsenseyu1]

Posle defilea na beogradskom Ušću prikazan je taktičko tehnički zbor na kome su građani mogli videti sa čime je sve to JNA raspolagala.

(Skandalozno.rs,Izvor: Kurir.rs/EPK)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "VOJNA PARADA KOJU SU SVI U SFRJ UPAMTILI: Ovako je JNA 1985. pokazala svetu svoju moć -VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.