VORP pogon radi: NASA utvrdila da su putovanja kao u “Zvezdanim stazama” moguća!

horoskop

foto: pixabay

Rezultati koje je NASA dobila testiranjem vorp pogona, tehnologije koja je deo naučno-fantastične serije “Zvezdane staze”, procurili su na internet i navodno pokazuju da je takva vrsta pogona moguća u stvarnosti.

Tehnologija koja bi čovečanstvu omogućila da istraži daleka nebeska tela u kosmosu funkcioniše u teoriji, a verzija koju je NASA testirala nazvana je EmDrive.

[adsenseyu5]

Rezultati teorijskog testiranja tog pogona trebalo je da budu objavljeni tek u decembru, ali su se pojavili na NASA forumu u subotu, posle čega ih je agencija obrisala.

Iako ta tehnologija ne odgovara u potpunosti vorp pogonu, teoretski bi zahvaljujući njoj ljudi mogli da dođu do Meseca za impresivnih četiri sata.

Inače, teoriju o EmDrive potpisuje britanski naučnik i inženjer Rodžer Šojer koji je radio na raketnom motoru koji može da postigne velike brzine i koristi tečni vodonik i sunčevu energiju.

“Ova tehnologija je kvantni skok – omogućila bi nam vertikalno poletanje i sletanje, tiha je i koristi tečni vodonik kao gorivo, što znači da je ekološka”, rekao je on za International Business Times.

“Ići ćemo na Mars, ali će najvažniji efekti EmDrive-a biti vidljivi na Zemlji. Imaćemo ‘pumpe’ za solarnu energiju, avione koje pokreće vodonik… To je ‘zelena’ energija koja će promeniti naš svet u narednih nekoliko decenija”.

[adsenseyu1]

Iako kritičari njegov pogon nazivaju “nelogičnim”, Šojer kaže da EmDrive radi tako što električnu struju pretvara u mikrotalase.

Oni zatim udaraju u stranu kupastog uređaja, kako bi ga “terali” napred, bez potrebe da nešto izbacuju u suprotnom smeru.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net / news.com.au)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "VORP pogon radi: NASA utvrdila da su putovanja kao u “Zvezdanim stazama” moguća!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.