Vučić o noti iz Hrvatske: Kao da Nemačka piše Jevrejima što su obeležavali dan Holokausta

Intervju

Aleksandar Vučić – foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da bi voleo da vidi tekst protesne note koju je Hrvatska uputila Srbiji zbog izložbe “Jasenovac, pravo na nezaborav” u Ujedinjenim nacijama u Njujorku i da se pita da li je to moguće, budući da su istorijske činjenice u vezi sa tim logorom sasvim jasne.

– To je kao kada bi neko ko bi pisao protesnu notu Jevrejima što su obeležavali dan Holokausta, a da ta nota stiže iz Nemačke – rekao je Vučić.

On je dodao da razume što sa Hrvatskom ne možemo da se saglasimo oko onoga što se zbivalo pre 27 godina, ali da ne može da razume što ne možemo da se saglasimo oko onoga što se zbivalo pre 72,73 godine.

– Posebno, jer mi se čini da su tu istorijske činjenice sasvim jasne – naglasio je Vučić.

On je istakao da nema načina da se Srbi nateraju da zaborave da postoji stradanje svoga naroda, strašni genocid i jezive zločine počinjene na prostoru Bosanske krajine, Hercegovine ali i Like, Banije i Korduna, koji je kontrolisala nekadašnja NDH.

– To je stvarno nemoguće, jer bi zločin bio zaboraviti, ali i ne podsećati u budućnosti na strašne zločine koji su se dogodili – baš da se nikada ne bi ponovili i da se nikad ne ponove nijednom drugu narodu – istakao je Vučić.

“U fokusu unapređenje ekonomskih i politickih odnosa”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će u fokusu razgovora koje će imati sa turskim predsednikom Redžepom Tadžipom Erdoganom biti dalje unapređenje ekonomskih i političkih odnosa i dolazak novih turskih investitora u našu zemlju.

– Za nas je važno i da razgovaramo o turskoj političi na Balkanu, o unapređenju naših prijateljskih odnosa i o tome da vidimo šta je to što oni očekuju u odnosima između Srbije i BIH – rekao je Vučić, koji boravi u poseti Turskoj, za TV Pink.

On je naveo i da je važno da se razgovara o tome šta su naši i njihovi interesi i da li mogu da se naprave određeni pomaci po pitanju infrastrukturnih projekata sa BIH, kao i da li mogu da se naprave bilo kakvi pomaci po pitanju konačnog definisanja granica Srbije i BIH.

Istakao je da će u Istanbulu imati važne razgovore kako o turskoj politici na Balkanu, tako i o rešavanju problema sa BiH.

– Čuće se naši interesi, a čućemo i njihove, pa da vidimo možemo li da pravimo određene pomake infrastrukturne sa BiH ili ne, da li možemo da napravimo bilo kakve pomake po pitanju rešavanja pitanja granice između naše dve zemlje – objasnio je Vučić.

Upitan da komentariše izjavu Sonje Biserko koja je kazala da je Dejtonski sporazum omogućio stvaranje države u državi BiH, Vučić je kazao da ne bi bilo ozbiljno ako bi on kao predsednik komentarisao šta misli i govori gospođa Biserko.

– Ima pravo na svoj stav i niko joj to pravo nije uskratio niti će. Mi imamo svoju politiku koja znači poštovanja Dejtonskog sporzauma, integriteta BiH, ali i RS unutar BiH. Naša pozicija je tu čvrsta, jasna i nedvosmislena – poručio je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će razgovarati sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

“Turska kompanija od kraja septembra u Kraljevu”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će jedna turska kompanija u Kraljevu od septembra početi sa radom i da će zaposliti 2.500 ljudi.

Vučić je, po dolasku u Tursku, ukazao da je veoma bitno da turski investitori dolaze u našu zemlju, kao i da imamo što više turskih turista.

– Imam jednu radosnu vest koja govori o tome da će do kraja septembra jedna turska kompanija u Kraljevu početi sa radom. Zaposliće 2.500 ljudi i to je investicija od više od 35 miliona evra! – kazao je on.

Vučić je preneo da je sa tom kompanijom obavio razgovor danas u Istanbulu.

Izrazio je uverenje da je to radosna vest za Kraljevo, ali i za celu Šumadiju i Raški okrug.

“Imaju samo dve teme – kasu i rušenje vlade i predsednika”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras da opozicija, pred izbore u Beogradu, ima samo dve teme – jedna je kasa, a druga kako da ruše predsednika i Vladu Srbije.

Vučić je, u izjavi za TV Pink iz Istanbula, na konstataciju da je opozicija na predizbornom skupu danas najviše govorila o njegovom odlasku sa vlasti, upitao “o čemu bi drugo govorili”.

– Ne razumem da je neko mislio da će nešto drugo da bude program. Kao što sam se nasmejao na onih 15 tačaka. Drugačiji komentar ne možete da iznesete – podvukao je on.

– Takvi su programi pisani 1991. i 1992. godine – naglasio je Vučić dodajući da su polupismeni i ne znače ništa.

– Razumeo sam da je jedina tema da oni postanu premijeri, da vladaju zemljom, jer grad Beograd njih nije interesovao. Imaju dve teme – jedna kasa, a drugo kako da sruše predsednika i vladu – istakao je Vučić.

On je ukazao da to nema veze sa zakonom naše zemlje, a ni sa realnošću. Rekao je da ga ne pogađaju kritike opozicije dodajući da se raduje što Srbija napreduje.

– Zato se radujem uspehu u Kraljevu, što ću moći da odem pred Kraljevčane da posle nekih desetina fabrika koji su drugi uništili, oduzeli radna mesta, konačno bude otvorena nova fabrika. Grad će tako imati više novca u budžetu, moćiće da ulaže u škole, domove zdravlja, vrtiće, parkove za Kraljevčane.

Zbog toga sam srećan i to su stvari koje mene zanimaju. Različite su nam stvari interesovanja. Neka ostane tako i u budućnosti – zaključio je predsednik.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

1 komentar na "Vučić o noti iz Hrvatske: Kao da Nemačka piše Jevrejima što su obeležavali dan Holokausta"

  1. Hrvati bi trebalo da se stide svojih ustaških predaka koji su im ostavili ovakvu (genocidnu) hipoteku, ali velika većina (uključujući i predsednicu Kolindu Grabar Kitatović i celu političku garnituru) su ponosni na svoje zlikovačke pretke! Naravno, taj zlikovački duh izvire iz njihove katoličke crkve a oni su (zna se) fanatični privrženici toj njihovoj zlikovačkoj crkvi!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.