Vuk DRAŠKOVIĆ: Srbija treba da prihvati i prizna kosovsku stvarnost

Intervju

foto: Medija centar Beograd

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković smatra da Srbija treba da prihvati i prizna kosovsku stvarnost.

On takođe poziva na prihvatanje plana Martija Ahtisarija iz 2007. godine – kao temelj nastavka briselskog dijaloga.

Prema njegovim rečima, stvarnost je da nezavisnost Kosova danas priznaje “ogromna većina članica UN i EU”, da je Međunarodni sud pravde zaključio da proglašenjem nezavisnosti Kosova nisu prekršeni ni Povelja UN, ni međunarodno pravo, ni Rezolucija 1244 SB UN, da oko 90 posto stanovnika čine Albanci, a manje od šest odsto Srbi.

[adsenseyu5]

“Suverenitet Srbije nad Kosovom postoji samo u preambuli njenog ustava. Robujući toj normi izvan stvarnosti, država trpi samo ogromne gubitke, i političke, i razvojne, i demokratske i demografske i novčane”, naveo je Drašković u autorskom tekstu u današnjem “Blicu”.

Makar i sa zakašnjenjem, kaže lider SPO, prihvatimo dokument Martija Ahtisarija, kao temelj nastavka briselskog dijaloga sa Albancima.

“Potpišimo sporazum o svestranoj normalizaciji naših odnosa sa njima. Neprijateljstvo se gasi prijateljstvom”, rekao je Drašković.

On je podsetio da je specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Marti Ahtisari u martu 2007. godine predao svoj plan, da su ga kosovski Albanci prihvatili pod snažnim pritiskom Zapada, pre svega SAD, da ga je Srbija odbacila, a Rusija u Savetu bezbednosti blokirala usvajanje tog dokumenta o konačnom statusu Kosova.

Prema planu Ahtisarija, koji je predložio “nadziranu nezavisnost Kosova“, ističe Drašković, Srbija nije obavezna da prihvati tu nezavisnost.

[adsenseyu5]

Lider SPO navodi da je u Ahtisarijevim planu, pored ostalog, predloženo da se Kosovo ne može ujediniti sa Albanijom ili se pripojiti bilo kojoj teritoriji izvan Kosova, da srpski jezik i ćirilica budu ravnopravni sa albanskim jezikom i pismom na celom Kosovu, da su srpske crkve i manastiri na Kosovu “svojina SPC sa sedištem u Beogradu”, da Srbi sa Kosova mogu biti i državljani Srbije, da srpski poslanici u parlamentu, a imaju garantovanih 10 mandata, imaju pravo veta na svaki zakon koji bi ugrozio njihova nacionalna, verska ili građanska prava…

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

4 komentara na "Vuk DRAŠKOVIĆ: Srbija treba da prihvati i prizna kosovsku stvarnost"

  1. Lepo zbori Vuk.
    Lepo se i usipio u vlastSNS. Zajedno sa Danom participra lepe mesecne prihide zivi u vili a krenuo je sa dvosobnim stanom na Labudovom brdu.
    Vuk i Dana su naplatili opoziciono delovanje, kada Vuk govori ispravno ne treba mu verovati.

  2. Takvog izdajicu kao sto je Vuk, jos nije imala ni jedna drzava na svetu. Priznavanjem Kosova kao Albansku Drzavu je zlocin nad zlocinima. 3/4 ljudstva -Srba je stradalo za ocuvanje ove zemlje. Njega kao nesrbina to ne zanima. Nisam za rat, ali nisam ni da se odreknemo 15% nae Srbije-Srceta Srbije.

  3. kad bi ko Draskovica pito Srbije kao drzave vise uopsete nebi bilo on bi to sve vec unistio . on je najveca sramota srbskog roda .sva sreca da nije dugo bio na vlasti ,sta vec ono bjese ministar inostranih poslova BRUKA >

  4. Drašković je solidan pisac, za politiku je šteta.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.