Vuk Jeremić poručio iz Čikaga: Precrtavanje granica vodi ka novim sukobima

Intervju

Vuk Jeremić – foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Potpredsednik Glavnog odbora SNS Marko Ðurić ocenio je danas da je Vuk Jeremić veći lobista protiv pozicije Srbije od Bedžeta Pacolija i da je zaslužio čestitke Prištine, gde ga, kako kaže, mediji inače redovno hvale.

– Jeremić mesecima intenzivno radi na sprečavanju i miniranju kompromisa u srpsko-albanskim odnosima, a linije razgraničenja koje on štiti kao nepovredive jesu iste one linije koje su on i Boris Tadić definisali kada su postavili stalne prelaze i granicu između Srba i Srba – naveo je Ðurić u saopštenju.

Prema njegovim rečima, Jeremić je pokazao još jednom ko je i šta je kada je otišao u inostranstvo da lobira protiv interesa svoje države i naroda. Da stvar bude gora, kaže Ðurić, to čini u Sjedinjenim Američkim Državama, koje su posle mnogo godina intenzivnih diplomatskih napora Beograda najzad počele da srpskom narodu priznaju pravo na sopstvene nacionalne interese.

– U najogoljenijem nastupu antidržavnog i antinacionalnog delovanja, Jeremić je, ne samo Srbima na Kosovu i Metohiji, već i Srbima u čitavom regionu, poručio da su svi drugi imali pravo da iscrtvaju granice na štetu srpskog naroda, a da jedino Srbi nemaju pravo da postave pitanje pravednosti i održivosti nasilno uspostavljenih linija razgraničenja – ističe Ðurić.

On kaže i da je zločin napadati diplomatske napore za iznalaženje kompromisa kao osnove za trajan i održiv mir u regionu, ali da Jeremić od tog zločina ne preza, i da će vreme pokazati za čiju je korist i za koliki novac sve to činio.

– Jeremić se, iz lakomosti i koristoljublja, kocka sa budućnošću građana Srbije, i siguran sam da će kad-tad odgovarati za to štetočinstvo, ako nigde drugde, onda pred srpskom istorijom, jer u albanskoj istoriji on će ostati zapisan kao jedan od najvećih nacionalnih heroja – zaključio je Ðurić.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, na otvaranju “Pirson globalnog foruma” održanog na Univerzitetu u Čikagu, rekao je da ako se nastavi u pravcu precrtavanja granica po etničkom principu na Kosovu i Metohiji, novi sukobi nisu daleko i dodao da način na koji se međunarodna zajednica sada odnosi prema Balkanu pogoduje njihovom izbijanju.

Prema njegovim rečima, vlasti u Beogradu i Prištini ohrabruju se da postignu sporazum koji bi podrazumevao precrtavanje linije razgraničenja po etničkom principu.

– Vrlo je izvesno da bi takav presedan izazvao lanac događaja, koji bi vodio pokušaju primene istog principa i u drugim delovima regiona. Revizija krhkih granica mogla bi da bude varnica koja bi pokrenula nove sukobe na Balkanu – rekao je Jeremić.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Vuk Jeremić poručio iz Čikaga: Precrtavanje granica vodi ka novim sukobima"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.