„Za Bor se javili samo Kinezi i Rusi, a što drugi nisu?“

Topionica

foto: RTB Bor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za Rojters da od predstojeće posete Kini mnogo očekuje, a na konstataciju da su mnogi u EU zabrinuti za uticaj Kine u regionu odgovara da su tenderi u Srbiji otvoreni za sve investitore.

On je najavio da u Kinu ide kako bi se potpisao ugovor za Bor, kao i za Zrenjanin, što je investicija od milijardu dolara, a naveo je da će se govoriti i o industrijskom parku i mnogim infrastrukturnim projektima.

„Od posete Kini očekujem mnogo, imamo prijateljske odnose, ekonomski odnosi ozbiljno napreduju“, rekao je Vučić u intervjuu za Rojters.

Kada su Amerikanci vratili Železaru, podsetio je Vučić, 5.000 ljudi je ostalo bez posla, a iz budžeta je mesečno izdvajano između 10 i 12 miliona dolara, a sada, kaže, ništa ne plaćamo, dobijamo porez, radi više od 5.200 ljudi.

Kaže da tek očekujemo još značajniji dolazak kineskih kompanija, kao i dobru tržišnu utakmicu između njih i evropskih i američkih kompanija.

Na opasku da su pojedine diplomate iz EU zabrinute za uticaj Kine u regionu, odgovara:

„Ako kažu da jesu, nemam ništa protiv“, ali dodaje i da je EU nama dala 400 miliona za most, a mi smo Kinezima dali da grade.

Takođe navodi i da su tenderi za Bor i ostale kompanije bili otvoreni za sve, ali da su se na tender za Bor javili samo Kinezi i Rusi, i zapitao — što se drugi nisu javili i što nisu ponudili veću cenu.

„To je izvanredna cena i odličan posao“, rekao je Vučić i dodao da ćemo nastaviti da sarađujemo sa svima i da imamo najviše zapadnoevropskih investicija.

Kaže da je izvoz u zemlje EU 68 odsto, a u region 20 odsto, ali da mi želimo dobre odnose i sa Kinom i sa Rusijom i imaćemo ih i ništa ne činimo protiv drugih.

On je ukazao i na to da treba da se zna sa koliko pažnje Kina posmatra ovaj prostor i koliko se Kina prema nama korektno ponašala.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "„Za Bor se javili samo Kinezi i Rusi, a što drugi nisu?“"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.