Zapad ZABRINUT zbog ovog čoveka: ON je novi ruski glavni strateg za Balkan!

Ilustracija

foto: MUP

Nikolaj Platonovič Patrušev, jedan od najbližih saradnika Vladimira Putina i sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije, nezvanično je novi ruski glavni strateg za Balkan, javlja ugledni američki portal “Politiko”.

To imenovanje bi trebalo da ukazuje na čvršći ruski pristup u regionu.

Nikolaj Patrušev, soko Kremlja, karijerni obaveštajac i bliski saradnik ruskog predsednika, šef je ruskog Saveta bezbednosti, poznat po svom nacionalizmu, konspiratornom pogledu na svet i širokom iskustvu u špijunaži.

Dok je ruska spoljna politika službeno u nadležnosti ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, stvarno donošenje odluka sve više je ostavljeno obaveštajnim službenicima i zvaničnicima odbrane sa bliskim pristupom Putinu.

[adsenseyu5]

Rusija sve više postaje “adhokratija”, gde se pojedinci zadužuju za odgovornosti koje mogu ili ne moraju da odgovaraju njihovoj formalnoj nadležnosti – rekao je Mark Galeoti, stručnjak za ruske bezbednosne službe i viši istraživač u Institutu za međunarodne odnose u Pragu.

Angažovanje bivšeg špijuna ukazuje na čvršći ruski pristup u regionu.

– Patrušev je definitivno jedan od onih koji misle da je Rusija u egzistencijalnoj borbi za opstanak – dodao je Galeoti.

RUSIJA ZAPRETILA AMERICI: Svaka vaša letelica koju zateknemo zapadno od reke EUFRAT biće naša meta!

Patrušev se pridružio KGB-u Sovjetskog Saveza 1974. godine i veruje se da je prvi put upoznao Putina – takođe bivšeg službenika obaveštajne službe – početkom devedesetih. Posle deset godina kao šef FSB-a, agencije koja je nasledila KGB, preselio se 2008. u Savet bezbednosti, uticajno telo visokih zvaničnika koje je postavio Putin.

Prema pisanju “Politika”, Patrušev je bio član jedne male grupa savetnika Putina koja je intenzivno bila uključena u planiranje aneksije Krima 2014. godine.

Ruske bezbednosne službe sve više utiču na spoljnu politiku, kaže Andrej Kortunov, direktor Ruskog saveta za međunarodne poslove, think-tank instituta koji savetuje Kremlj.

[adsenseyu1]

Patrušev je, u javnosti, tvrdio da Sjedinjene Države nastoje da razbiju rusku državu i “otvore pristup bogatim resursima za koje misle da Rusija nepravedno kontroliše”. Takođe je kritikovao ono što on smatra agresivnim ponašanjem od strane NATO. Tvrdi da je spoljna politika EU diktirana iz Vašingtona i upozorio je na porast nacizma u istočnoj Evropi.

Patrušev na nezvanični novi položaj, sa koga će voditi rusku balkansku strategiju, dolazi u vreme slabih odnosa između Rusije i Zapada.

Dmitrij ROGOZIN: Rusija napušta odbrambenu taktiku, NAPAD je najbolja odbrana!

Rusija je naročito ljuta zbog pristupanja NATO-u ranije ovog meseca Crne Gore.

Kako piše “Politiko”, posle navoda o učešću Rusije u državnom udaru u Crnoj Gori, Patrušev je požurio u Srbiju da se upozna sa najvišim zvaničnicima vlade i bezbednosti. Mediji su tada preneli da je Beograd izručio nekoliko ruskih državljana optuženih za planiranje tog plana.

Zvaničnici Moskve su insistirali da nema ničeg neobičnog u vezi dolaska Patruševa u Beograd.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs/politico.eu)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Zapad ZABRINUT zbog ovog čoveka: ON je novi ruski glavni strateg za Balkan!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.