Zapadni analitičari tvrde: PUTIN vodi do sada NEVIĐENU vrstu RATA!

Predsednik Rusije

foto: Tanjug/AP

Analitičari koji govorili za “Njujork tajms” smatraju da se Rusija fokusirala na rat informacijama i da za nju internet predstavlja ključno ratište u 21. veku.

Oni ističu da Rusija ne nudi činjenice, već gradi narativne sadržaje, a poruka u pozadini svake priče je “Ne veruj nikome”.

Kada je Švedska započela javnu raspravu o mogućem ulasku u partnerstvo sa NATO, švedski zvaničnici su pred sobom imali bujicu iskrivljenih i lažnih informacija na društvenim mrežama, koje su potpuno zbunile javnost.

Govorilo se o tome da će NATO u Švedsku prebaciti deo tajnog nuklearnog arsenala, da bi NATO mogao da iz Švedske udari na Rusiju bez odobrenja domaće vlade, kao i da bi vojnici NATO-a zbog imuniteta mogli “silovati Šveđanke bez straha od zatvora”.

[adsenseyu5]

Kako piše “Njujork tajms”, sve tvrdnje su bile lažne, ali su počele da “iskaču” po tradicionalnim medijima, pa je ministar odbrane Peter Hultgvist morao da razuverava i građane i novinare.

– Ljudi nisu navikli na to i uplašili su se, pitali su čemu mogu da veruju, čemu bi trebalo verovati – kaže Marinet Nih Radebe, portparolka ministarstva.

Izvor tih tvrdnji nikada nije otkriven, ali analitičari, američki i evropski obaveštajci i stručnjaci veruju da iza njih stoji Rusija, čiji je fokus sprečavanje širenja NATO.

Njujorški list piše da ruski predsednik Vladimir Putin nema ekonomsku i vojnu snagu za otvoren sukob sa NATO, EU i SAD, ali da zato ulaže mnogo novca u “oružane informacije”.

– Njegov cilj je da oslabi vezu između zemalja članica, sejanje nemira u njihovoj unutrašnjo politici, i oslabljivanje protivnika Rusije – piše list.

[adsenseyu1]

Tako se navodi, tok takvih vesti je toliki da su i NATO i EU uspostavili posebna tela za identifikovanje i reakciju na dezinformacije.

– Moskva vidi svetsku politiku kao sistem specijalnih operacija i iskreno veruje da je i sama meta zapadnih specijalnih operacija. Siguran sam da postoje brojni centri, neki vezani uz državu, koji su uključeni u izmišljanje ovakvih priča – kaže Gleb Pavlovski, koji je uspostavljao ruski informativni sistem pre 2008. godine.

Za ceo “informatički rat” vezana je i priča o mejlovima Hilari Klinton, za koje su u SAD tvrdili da su ih hakovali ruski hakeri.

– Kremlj za širenje dezinformacija koristi i konvencionalne medije – Sputnjik i Raša tudej, kao i tajne kanale – piše “Njujork tajms”.

(Skandalozno.rs, Izvor: jutarnji.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Zapadni analitičari tvrde: PUTIN vodi do sada NEVIĐENU vrstu RATA!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.