Zapamtite današnji dan: Ljudska rasa je napravila možda najveće otkriće u istoriji!

Otkriće

Zapamtite današnji dan, jer on će možda jednom biti upisan u istorijske čitanke kao početak nove ere za ljude.

Naučnici NASA koji su radili na projektu zvanom EmDrive slučajno su napravili možda najveće otkriće u istoriji astronautike.

Naime, mogućnost warp pogona (koji omogućuje putovanje brže od svetlosti) postala je realnost zahvaljujući tome što je u jednoj komori projekta EmDrive laserski zrak putovao brže od svetlosti!

Ovo je dosad smatrano samo teorijski mogućim, a sada je prvi put i učinjeno.

Vest se poput poplave proširila po naučnim forumima, a nekoliko sajtova je oboreno, usled prevelike posete njihovim nejakim serverima.

Komentar koji dominira u diskusiji o dobijenim neverovatnim rezultatima je da ni sami naučnici koji su pravili eksperiment nisu znali šta su uradili, i da nisu shvatili da su upravo stvorili nešto što smo dosad gledali samo u naučnofantastičnim serijama.

[adsenseyu4]

“Ovo je ogromno iznenađenje. Ovaj zapis na EmDrive izgleda baš onako kako treba da izgleda warp balon. A matematika koja stoji iza warp balona je ista kao ova na uzorku iz EmDrive. Izgleda da je sve nastalo slučajno.

Jedan od naučnika tvrdi da je putovanje laserskog zraka brže od svetlosti uzrokovao warp (zakrivljenje) prostor-vremena.

Inače, koncept warp pogona osmislio je fizičar Miguel Alkubijer.

Warp balon je struktura koja oko objekta “zakrivljuje” prostor-vreme i omogućava objektu koji je unutar njega da “vara” i prelazi ogromna rastojanja za veoma kratko vreme, tako što warp balon “zbija” prostor-vreme, što koristi i potencijalni svemirski brod koji je u njemu.

Brod bi se u ovom warp modu kretao normalnom brzinom, ali bi se zato prostor oko njega kretao brzinom većom od svetlosti (zahvaljujući fenomenu “zbijanja”, odnosno “warpovanja”).

Neki na naučnim forumima su napisali da bi se na ovaj način, ukoliko se ispostavi da su rezultati eksperimenta pouzdani, do najbližih zvezda uskoro moglo putovati dva dana (svetlosti je do ove zvezde potrebno četiri godine)! 

(Telegraf.rs)

[adsenseyu1]

3 komentara na "Zapamtite današnji dan: Ljudska rasa je napravila možda najveće otkriće u istoriji!"

  1. Vama je sasvim svejedno sta ce te da napisete,jer nas citaoce vjerovatno gledate kao idiote koji bi trebali da polizu svaku splacinu koju nam servirate.Jeste li vi ikad zavirili u udzbenik fizike bar od sedmog osnovne.

  2. Mozete li nam dati link ka nekom od tih naucnih foruma koje pominjete, i ka bar jednom sajtu koji pominjete a koji je oboren zbog velike posete?

  3. Опет измишљотина Телеграфа. Има пуно теорија о овоме http://en.wikipedia.org/wiki/Alcubierre_drive

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.