Zašto su teroristi za masakr odabrali baš Šri Lanku – VIDEO

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Islamska država“ suočena je sa ozbiljnim bezbednosnim merama u Evropi, odnosno Evropskoj uniji, gde bi najviše voleli da naprave neki spektakularan teroristički akt na najveći hrišćanski praznik. Međutim, tu očigledno nisu prošli i onda su odabrali mesto gde je to lakše, ocenjuje stručnjak za bezbednost Milan Pašanski.

Više od 200 ljudi je poginulo, a 450 ih je povređeno u bombaškim napadima na tri rimokatoličke crkve i četiri luksuzna hotela u Šri Lanki. Jasno je da se radi o planiranim koordinisanim napadima, saopštila je policija, nakon što je uhapšeno nekoliko osumnjičenih.

Predsednik beogradskog Foruma za terorizam i tranziciju bezbednosti Milan Pašanski za Sputnjik kaže da nije iznenađen velikim terorističkim napadom na jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

On podseća da je reč o već poznatoj praksi privlačenja pažnje terorista, posebno medijskoj, a da se u ovom slučaju najverovatnije radi o jednoj od ispostava DAEŠ-a.

„’Islamska država‘ je sada suočena sa ozbiljnim bezbednosnim merama u Evropi, odnosno Evropskoj uniji, gde bi najviše voleli i želeli da naprave neki spektakularan teroristički akt na najveći hrišćanski praznik, ali očigledno tu nisu prošli i onda su odabrali mesto gde je to lakše, a to je, nažalost, Šri Lanka i, naravno, hrišćani su na udaru“, objašnjava on.

MASAKR: Kamera uhvatila trenutak eksplozije u crkvi – VIDEO

Pašanski dodaje da je jako teško pretpostaviti ko tačno stoji iza napada, ali smatra da bi to najverovatnije mogla da bude neka od ekspozitura jedne od frakcija Al Kaide koja je u Siriji izgubila tlo pod nogama. Oni su izabrali ovaj način da poruče da ništa još nije gotovo, iako su doživeli poraz u svojoj kolevci, ističe Pašanski.

„U narednom periodu očekujem da će te poražene snage, da ih tako uslovno nazovem, u Siriji, nastojati da negde izazovu što spektakularniji teroristički akt, da bi svetskoj javnosti poručili da oni još postoje. Da je situacija daleko od toga, da su možda izbačeni iz Sirije, ali ne iz igre uopšte, da misle da se time i dalje bave. Očekujem da će biti još ovakvih napada“, naglašava ovaj stručnjak za terorizam.

Na pitanje Sputnjika gde bismo eventualno mogli da očekujemo sledeći napad terorista, Pašanski kaže da je to teško proceniti, ali da se oni gotovo uvek vode pravilom da udaraju na onim tačkama planete gde mogu lakše da prođu.

„Izgleda da je Evropska unija naučila lekciju, pa se poprilično uspešno brani. Muslimana u Evropskoj uniji već ima blizu 30 miliona, dovoljno je da je jedan promil militantan, sklon idejama ’Islamske države‘ i eto problema. U Evropi su očigledno udarili u tvrdo, pa su otišli tamo gde je mekše“, navodi Pašanski za Sputnjik.

On dodaje da činjenica da na Šri Lanki živi najmanje muslimanahrišćana, da većinu stanovnika čine budisti, ne znači ništa. Cilj svakog napada je privlačenje pažnje, a kada je izveden na ovakav način, uz bombaše-samoubice, sa maksimalnim izazivanjem panike napadima na luksuzne hotele, može da znači i da posebno stranci u toj zemlji ne treba da se osete bezbednim.

Na kraju razgovora za Sputnjik Pašanski kaže da treba sačekati završetak istrage, kako bi se potpuno isključila mogućnost da su napad organizovali „tamilski tigrovi“, koji miruju punih deset godina.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Zašto su teroristi za masakr odabrali baš Šri Lanku – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.