Zašto svetski mediji ne pominju teroriste u Makedoniji, već “oružane grupe”?

Napeto

Svetski mediji preneli su vesti povodom napada u Makedoniji u kojima je u dvodnevnim sukobima proteklog vikenda život izgubilo osam policajaca, dok je ranjeno više od 37, a ubijeno je 14 terorista.

Ipak, ono što “upada u oči” jeste da su mediji sa Zapada u naslovima i izveštajima iz Makedonije vešto izbegavali da upotrebe reč “terorizam“.

Američki CNN je tako preneo informacije iz Kumanova navodeći da je došlo do okršaja policije i naoružanih napadača, a slične izveštaje imao je i britanski BBC, kao i Daily Mail.

[adsenseyu4]

Slično su izveštavali i nemački mediji. Konzervativni dnevnik “Velt” piše da se “najlabilnija zemlja Evrope” nalazi pred novim ratom i, navodeći da je u razmeni vatre između policije i “gerilskih ratnika na severu Makedonije” stradalo oko 40 ljudi, upozorava da “preti konflikt između Slovena i Albanaca” kao 2001. godine.

Foto: Tanjug/AP

foto: Tanjug, AP

Taj list je u tekstu pod naslovom “Najlabilnija zemlja Evrope pred novim ratom” naveo i da Rusija tu igra jednu ulogu.

List piše da je “prema poznavaocima situacije u Prištini”, više Albanaca koje su makedonske snage uhapsile, u zatvoru “teško zlostavljano i delimično povređeno” i navodi da su, takođe i civili bili uhapšeni, između ostalog, jedna porodica sa troje dece.

Mediji iz Hrvatske pomno su pratili dešavanja u Makedoniji.

Iako se u tekstovima na portalima mogla naći reč “terorizam”, gotovo svi su preneli izjavu tamošnjeg stručnjaka za geopolitiku Vlatka Cvrtila, koji smatra da je Makedonija sa sadašnjom strukturom definitivno “bure baruta” na Balkanu, ne samo zbog etničkog sastava, već i zbog toga što je, kako kaže, podeljena i u političkom smislu.

(telegraf.rs)

[adsenseyu1]

2 komentara na "Zašto svetski mediji ne pominju teroriste u Makedoniji, već “oružane grupe”?"

  1. tako ih oslovljavaju jer smatraju da teroristicke grupe treba likvidirati a sa oruzanim skupinama treba pregovarati , i nije im po volji sto su likvidirani,jos ce makedonska policija biti optuzena za preveliku upotrebu sile i ubistva .

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.